Hlavní obsah

Smích nejen léčí, ale může i pomáhat

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Smích léčí a veselá mysl je půl zdraví. Podle odborníků mají tato tvrzení svá opodstatnění. Pokud se člověk od srdce upřímně zasměje a nejlépe rovnou hluboko z břicha, do mozku se mu vylije velké množství endorfinů, které působí jako zatím nejúčinnější přírodní léky na stres, duševní neklid, ale i tišení bolesti.

Foto: Profimedia.cz

Čím je smích intenzivnější, hlasitější a delší, tím více svalů se do této činnosti zapojuje.

Článek

Kromě toho smích posiluje imunitu, tím podporuje odolnost vůči infekcím i vzniku nádorů. Prohlubuje dech, posiluje kardiovaskulární systém, prokrvuje tělo, povzbuzuje svalstvo, omlazuje a prodlužuje život. Což se hodí nejen nemocným, ale i zdravým jako ta nejpřirozenější prevence.

Čím je smích intenzivnější, hlasitější i delší, tím více svalů se do této činnosti zapojuje. Smích dokáže i mírnit bolest a urychluje proces hojení. Kromě toho aktivuje i části mozkové kůry, které jsou propojené s pohybovým aparátem. Proto si třeba při nachlazení pusťte komedii, a ne horor. Uvidíte, že se vám velmi uleví.

Zajímavé je i to, že obyčejný smích má dle psychologů i obrovskou moc v upevňování vztahů. Pokud se jedinec se svým protějškem často směje, připoutá si ho k sobě silou, kterou nerozbije ani největší krize.

Smích pomáhá

Pokud si potřebujete zlepšit náladu, pobavit se či podstoupit terapii smíchu a zároveň pomoci potřebným, pak máte jedinečnou šanci - v úterý 4. listopadu proběhne v pražském Divadle Broadway benefiční představení oblíbených herců - komiků, jejichž cílem je pobavit a rozesmát a zároveň pomoci.

Výtěžek z představení totiž poputuje občanskému sdružení Korunka Luhačovice, které pomáhá nemocným a handicapovaným dětem ze Zlínského kraje. Získané finanční prostředky tak budou okamžitě předány potřebným, kterým tak alespoň částečně usnadní život s handicapem.

Těšit se můžete na představení herců Miloše Knora, Tomáše Matonohu, Karla Hynka, Ester Kočičkovou, Jakuba Žáčka, Rudu z Ostravy, Lumíra Tučka, Richarda Nedvěda, Josefa Poláška, En.dra a další.

Foto: Komici s.r.o.

Komici

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám