Hlavní obsah

Běžné potraviny v domácnosti, které léčí

Novinky, bok

S občasnými menšími zdravotními indispozicemi si mnozí umí poradit sami i bez lékaře. Zatímco někdo sáhne při bolesti či nevolnosti po domácích zásobách volně prodejných léčiv, další místo toho zamíří do kuchyně, kde se také mnohdy skrývají užiteční a spolehliví pomocníci.

Foto: Profimedia.cz

Bazalku můžeme dnes sehnat v každém větším obchodě. Hodí se do salátů a omáček, je také dobrým pomocníkem při střevních potížích, křečích či nadýmání.

Článek

Podíváte-li se doma do ledničky či špajzu, určitě tam najdete mnoho běžných potravin jako v každé jiné domácnosti. Zatímco ale někdo své zásoby konzumuje čistě kvůli hladu či chuti, někteří lidé vědí, že je dobré mít po ruce určité druhy i z důvodu, kdyby se náhodou vyskytly nečekané zdravotní komplikace.

Jaké „léčivé” potraviny se většině lidí skrývají doma, aniž o tom možná tuší? Přehled přinesl server Healthland.time.com.

Banán – stres a úzkost 

Až budete mít příště pocit, že pod návalem stresu zkolabujete, vrhněte se na banán, radí Molly Kimballová, specialistka v oboru sportovní dietetika.

Středně velký banán obsahuje v průměru cca 105 kalorií a 14 gramů cukru. Kromě toho, že vás zasytí, pomůže zároveň i zvýšit hladinu cukru v krvi, navíc obsahuje kolem třiceti procent doporučené denní dávky vitamínu B6. Ten pomáhá zvyšovat hladinu serotoninu (hormonu štěstí) v mozku.

Rozinky – vysoký krevní tlak

Při výskytu vysokého krevního tlaku (hypertenze) se doporučuje konzumovat alespoň hrst rozinek denně. Uvedené množství (cca 60 rozinek) obsahuje přibližně jeden gram vlákniny a 212 mg draslíku. Z různých nezávislých studií vyplývá, že polyfenoly obsažené v potravinách, jako jsou právě rozinky, hroznové víno či různé šťávy, jsou účinné jako prevence kardiovaskulárních onemocnění, s čímž souvisí i vysoký krevní tlak.

Jogurt – zácpa nebo plynatost 

Jogurty obsahují živé kultury, které jsou prospěšné, hlavně co se správného vyměšování týče. Pokud tedy máte problémy se zácpou, zařaďte určitě do jídelníčku více jogurtů. Látky v nich obsažené také pomáhají lepšímu trávení těžších potravin, které mohou způsobovat nepříjemné nadýmání či plynatost.

Meruňky – ledvinové kameny

Minerály a ostatní látky obsažené v meruňkách účinně působí jako prevence proti vzniku ledvinových kamenů ze šťavelanu vápenatého, které jsou jejich nejčastějším typem, uvedla Christine Gerbstadtová, odbornice na výživu a mluvčí Americké dietetické asociace.

Tuňák – na špatnou náladu a úzkost

Návaly úzkosti nebo velkého vyčerpání bohužel v dnešní uspěchané době trápí stále více lidí. Jakmile se nám něco nedaří, jde s tím ruku v ruce i špatná nálada. A na tu je podle odborníků skvělým pomocníkem tuňák.

Obsahuje totiž omega-3 mastné kyseliny, které jsou účinným pomocníkem při léčbě depresí, souhlasí Elizabeth Somerová, autorka knihy Jídlo, vaše cesta ke štěstí.

Zázvorový čaj – nevolnost 

Vícero na sobě nezávislých studií již prokázalo, že zázvorový čaj (práškový, sypaný i chystaný z čerstvého zázvoru) může zmírňovat žaludeční nevolnosti při různých nemocech, ale také například v těhotenství.

Bazalka – střevní potíže 

Podle nejnovějších zjištění může eugenol, látka obsažená v bazalce, udržet naše střeva zdravá. Pomáhá od křečí nebo průjmu tím, že ničí nebezpečné bakterie, cituje jednu ze studií Mildred Mattfeldt-Bemanová z oddělení výživy a dietetiky na univerzitě v Saint Louis. Čerstvá bazalka se dá bohatě využívat jako přísada do omáček či salátů.

Hrušky – na vysoký cholesterol

Jedna středně velká hruška podle odborníků obsahuje pět gramů vlákniny, převážnou část z toho ve formě pektinu, který pomáhá regulovat špatný cholesterol.

Krůtí maso – proti nespavosti 

Přerušovaný a nepravidelný spánek, nebo dokonce nespavost trápí mnoho lidí. Pokud nejsou uvedené potíže způsobeny nějakým závažnějším onemocněním, může pomoci proti zmírnění příznaků krůtí maso. Obsahuje tryptofan, esenciální aminokyselinu, která pomáhá tělu produkovat hormony serotonin a melatonin, které regulují spánek.

Fíky – hemoroidy 

Je pravda, že fíky běžně nenajdeme v každé domácnosti. A je to určitě škoda, neboť pomáhají při problému, který postihuje řadu lidí – při hemoroidech. Jejich konzumace napomáhá vytváření jemné a pravidelné stolice, což napomůže zmírnění rizika výskytu hemoroidů. Fíky navíc obsahují asi 5 % denního potřebného příjmu draslíku a 10 % manganu.

Česnek – kvasinkové infekce

Látky obsažené v česneku mohou příznivě působit proti množení kvasinek a hub, které jsou častým viníkem výskytu bolestí, svědění či poševních výtoků u žen.

Brambory – bolesti hlavy 

Už podle starých babských receptů prý nejen konzumace, ale i přikládání plátků syrových brambor pomáhaly ulevit od bolestí hlavy.

Zdravotní prospěšnost brambor je ale mnohem větší. Pomáhají odvodnění a pročištění těla, působí pozitivně na pokožku, podle některých nejnovějších studií prý dokonce mohou do jisté míry chránit před mozkovou mrtvicí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám