Hlavní obsah

Fyzioterapeuta dnes potřebuje téměř každý, ne všichni jsou ale skutečně dobří

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Snad neexistuje člověk, kterého by někdy v životě nebolela záda. Často je to způsobeno nedostatkem pohybu a uvolněným zádovým svalstvem, anebo naopak nadměrnou fyzickou zátěží, kdy dochází k přetížení určité svalové partie. V každém případě se jedná o velmi nepříjemný stav, který je u nás jedním z nejčastějších důvodů, proč lidé navštěvují lékaře a jsou v pracovní neschopnosti.

Foto: Profimedia.cz

Problémy se zády je nutné řešit komplexně.

Článek

Mnoho lidí spoléhá na tišící léky proti bolesti, a až když nezabírají, dochází k lékaři. Léky ale obvykle problém zcela nevyřeší. Potlačí sice bolest, ale ta se během několika dní může opět navrátit. I problémy se zády je tedy nutné řešit komplexně a nalézt skutečné příčiny a těm poté i účinně předcházet.

Prevence nejčastěji spočívá ve cvicích správného dýchání, držení těla, posilování zádového svalstva, ale také v uvolňování přetížených svalových partií. Toho jedinec ale obvykle zcela nedosáhne bez pomoci odborníků.

„Výběr konkrétního cvičebního programu bychom měli vždy konzultovat se zkušeným instruktorem nebo fyzioterapeutem. Ten by měl za všech okolností udělat s klientem podrobný zdravotní dotazník a diagnostiku pohybového aparátu,“ radí Jiří Kalina, zkušený lektor Yoda Institutu.

Podle něj až na základě těchto zjištění lze doporučit konkrétní cviky šité doslova každému na míru.

Pokud si nevíte rady s výběrem správného odborníka, pak je dobré se držet těchto bodů:

  • Na internetu si najděte recenze o dotyčném odborníkovi, ale také jeho odborný životopis.
  • Obejděte více fyzioterapeutů a pohlížejte především na to, do jaké míry se svým pacientům věnují.
  • Při samotné návštěvě u odborníka je velmi důležité, aby se celou dobu návštěvy klienta věnoval jen jemu. Aby neustále někam neodbíhal či si během péče nepovídal s další nezaujatou osobou.
  • Při cvičení by měl fyzioterapeut neustále hmatem kontrolovat zapojení jednotlivých svalových partií.
  • Pokud jedince trápí něco konkrétního, pak by ho měl terapeut srozumitelně informovat o problému a na jaké cviky se budou společně zaměřovat.

Kombinace léčebných postupů

Úplným základem léčby je dechové cvičení s aktivací hlubokých svalových struktur. Existuje celá řada technik, jež lékaři podle svých zkušeností využívají a které pomáhají s funkčními poruchami na páteři.

Dnes se v daleko větší míře používají techniky jako například MC-Kenzie, Sm-systém nebo cvičení na balančních podložkách. „Zatímco v průběhu metody MC-Kenzie fyzioterapeut naučí pacienta provádět daný cvik ovlivňující pacientovu bolest, Sm-systémem využívá pomůcky ve formě pružných lan, kdy je na začátku terapie pacientovi sestavena série cviků přímo na míru. Tento program se pak průběžně upravuje, podle výsledků léčby,“ popisuje lektor postup jednotlivých technik.

Mezi nejnovější metody jednoznačně patří Dynamická neuromuskulární stabilizace (DNS) podle profesora Pavla Koláře. Ta zjednodušeně bere za vzor určité vývojové polohy kojenců, které aplikuje ve své terapii funkčních změn na páteři.

Důležité signály těla 

„Prakticky u všech speciálních technik je problém, že se v mnoha případech používají na všechny. Při aplikaci jakékoliv terapie by se proto lidé měli řídit především tím, jaké signály jim dává jejich vlastní tělo a nezapomínat na dechová cvičení,“ doporučuje Kalina.

„Řešit problém s kvalitními fyzioterapeuty je velmi důležité, jelikož vyrovnáním svalové nerovnováhy dosáhneme správné funkčnosti velkých kloubů a zajistíme správné postavení páteře, pánve a lopatek, čímž snížíme riziko zranění, podpoříme správné postavení orgánů, zvýšíme výkonnost a urychlíme celkovou regeneraci organismu,“ dodává lektor.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak vyzrát na sedavé zaměstnání

Bolesti zad, hlavy, nedostatek pohybu. To všechno a ještě víc má na svědomí tzv. sedavé zaměstnání. Co však s tím, když ráno usedneme k počítači a svou židli...

Výběr článků

Načítám