Hlavní obsah

Nemocnice Na Homolce nově léčí srdce propíchnutím srdeční přepážky

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kardiologové pražské Nemocnice Na Homolce ve spolupráci s americkými odborníky testují unikátní metodu – léčbu diastolického srdečního selhání vytvořením otvoru v srdeční přepážce.

Foto: Václav Pergl, Právo

Profesor Petr Neužil

Článek

Na Homolce tento zákrok v dubnu podstoupil jako pátý na světě, druhý v Evropě a první v ČR pětapadesátiletý muž. Jeho zdravotní stav se po zákroku výrazně zlepšil a dnes už běžně pracuje.

„Metoda je velkou nadějí pro nemocné trpící tímto závažným onemocněním, pro které existují jen velmi omezené možnosti léčby,“ řekl Právu v úterý primář kardiologického oddělení uvedené nemocnice profesor Petr Neužil, který zákrok provedl.

Podle jeho slov pacient před zákrokem nevyšel ani jedno patro, jak se zadýchával. Po zákroku bez problémů vyšel tři patra.

Práci kardiologů ocenil i ředitel Homolky, sám neurochirurg, Michal Šetlík. „Naše nemocnice se léta podílí na mnoha mezinárodních výzkumech v léčbě nemocí srdce a cév. Jsme rádi, že můžeme novinky přinášet českým pacientům.“ Nová metoda se nyní ověřuje v rámci mezinárodní studie.

Paradox jen na první pohled

Na první pohled je to paradox – většinou se totiž nežádoucí dírky v srdci zacelují. Avšak v tomto případě, kdy se srdce nedokáže kvůli chorobné ztrátě pružnosti pořádně roztáhnout a naplnit krví, může naopak otvor o správné velikosti pacientovi pomoci.

Foto: Václav Pergl, Právo

Schéma srdce a místo vytvoření otvoru v přepážce srdečních síní.

„Zákrok se provádí pomocí katetru, tedy tenkého vodiče zavedeného skrz cévy, bez chirurgického otevření hrudníku. Pacient je při vědomí a spolupracuje,“ řekl Neužil. Výkon trvá asi dvacet minut a jeho cena zatím stanovena nebyla, ale bude se pohybovat mezi 50 až 100 tisíci korunami.

Pomůže drátěný košíček

Princip nové metody spočívá v tom, že se zavede skrz cévy pomocí katetru do srdce jehla a propíchne se jí do přepážky srdečních síní malý otvor, který se poté zvětší – maximálně však na osm milimetrů. Dírka se pak vyztuží kovovým stentem, který tvarem připomíná drátěný košíček. Otvor tak umožňuje odtok části přebytečné krve z levé do pravé síně.

Po tomto zákroku by mělo být srdce schopno se vyrovnat se zvýšením plnícího tlaku levé komory při zátěži – pacient by tedy měl mnohem lépe snášet zvýšenou námahu. Novou technologii vyvinula společnost DC Devices, sídlící v Tewksbury ve státě Massachusetts v USA.

Nejčastější příčinou srdečního selhání jsou stavy po srdečním infarktu, postižení srdeční svaloviny a neléčený či špatně léčený vysoký tlak. „V ČR srdečním selháním trpí asi 130 tisíc lidí. Nový zákrok by ročně pomohl několika tisícům z nich,“ uvedl docent Filip Málek, vedoucí centra srdečního selhání Homolky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám