Hlavní obsah

Nemoci, které ohrožují stále mladší jedince

Novinky, Bohumila Kunertová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejlepší způsob, jak se vyhnout mnohým nemocem nebo zdravotním komplikacím, je prevence. S tou je vhodné začít co nejdříve, především pokud se jedná o vážnější zdravotní neduhy, které nás mohou v pozdějším věku trápit. Některé z nich nás totiž mohou "přepadnout" mnohem dříve, než bychom čekali.

Foto: Profimedia.cz

Kouření a nadmíra alkoholu - rizikové faktory mnoha závažných nemocí, které mohou postihnout i mladé jedince.

Článek

Mnozí mladí mají často pocit, že jich se "závažné" zdravotní komplikace netýkají. I v dnešní době řada z nich zastává názor, že mnohé závažnější zdravotní problémy jsou jakýmsi "důsledkem" pokročilejšího věku. To už bohužel ale není tak jisté.

V posledních letech lékaři jasně dokládají, že se řada závažnějších zdravotních komplikací či nemocí objevuje u stále více lidí o dvě i tři dekády dříve, než bývalo v dřívějších letech běžné (zhruba kolem 60 či 70 let věku). Čím to je?

Najít odpověď není tak složité. Mohou za to stále se zhoršující faktory životního stylu, ať už jde o nesprávnou životosprávu, nedostatek pohybových aktivit či příliš sedavé zaměstnání, vysvětluje server FoxNews.

Přinášíme vám přehled několika nemocí, které "útočí" na stále mladší jedince a s jejichž prevencí byste rozhodně neměli otálet.

Mrtvice

Diagnóza dříve: zhruba kolem 65 let věku

Diagnóza nyní: stále častěji postihuje dvacátníky či třicátníky

Prevence: Pokud se řadíte mezi kuřáky (byť třeba jen příležitostné), je nejlepší prevencí s kouřením naprosto přestat. Dalšími rizikovými faktory jsou také vysoký krevní tlak, cukrovka, obezita nebo vysoký cholesterol.

"S prevencí mrtvice je dobré začít hned. Zařaďte do svého jídelníčku ryby, omezte sůl a tuky, začněte cvičit. I kdyby to mělo být jen 30 minut svižnější chůze denně, bude to mít rozhodně pozitivní účinek," vysvětluje doktor Shazam Hussain, vedoucí výzkumu na klinice v Clevelandu.

Rakovina prsu 

Diagnóza dříve: zhruba kolem 45 let věku

Diagnóza nyní: náctileté dívky

Prevence: "Pro většinu žen je nejlepší prevencí udržení štíhlé postavy, dodržování zdravého životního stylu a omezení alkoholu na max. jednu skleničku vína denně, vysvětluje Ann Partridgeová," ředitelka Programu pro mladé ženy s rakovinou prsu na Dana-Farber Cancer Institute.

V horším případě, kdy má žena k rakovině dědičné dispozice, existují také jisté preventivní kroky, i když poněkud drastičtější. Například oboustranná mastektomie (odstranění prsu).

Osteoporóza

Diagnóza dříve: 65 let a více

Diagnóza nyní: často trápí už čerstvé padesátníky

Prevence: "S prevencí osteoporózy (řídnutí kostní tkáně) není vhodné otálet. Čím dříve začnete posilovat své kosti vitamínem D a vápníkem, tím lépe," dodává lékařka Kathryn Diemerová z univerzity ve Washingtonu.

Součástí vhodné prevence je i cvičení, které posiluje svalstvo a utužuje kosti, jako například jogging, chůze aj. Naopak naprosto nevhodné je kouření a alkohol. Nepřítelem kostí jsou také kolové nápoje, které mají vysoký obsah kyseliny fosforečné.

Melanomy 

Diagnóza dříve: 50 let a více

Diagnóza nyní: dospívající jedinci a dvacátníci

Prevence: Omezte návštěvy solária. Podle odborníků, jejichž průzkum vyšel v časopise Cancer Epidemiology, i občasná návštěva solária zvyšuje riziko výskytu melanomu až třikrát.

Při pohybu venku se lze jen těžko vyhnout slunečním paprskům, proto byste měli používat prostředky s vyšším ochranným faktorem. Rozhodně se vyhněte slunění mezi 10. až 14. hodinou, kdy jsou paprsky nejintenzivnější. Radí doktor Thomas S. Küpper, profesor dermatologie na Harvard Medical School. Vhodnou prevencí je také každodenní užívání vitamínu D.

Alzheimerova choroba 

Diagnóza dříve: cca 65 let

Diagnóza nyní: není výjimkou ve 40 letech

Prevence: "Posilujte své duševní a tělesné zdraví, to jediné je nejlepší prevencí proti této nemoci," říká Gustavo Alva, významný člen americké psychiatrické rady.

Trénujte i ty části mozku, které využíváme nepravidelně, třeba tím, že se začnete učit cizí jazyk, nebo hrát na nějaký hudební nástroj. Dobré je také udržovat se v dobré kondici. Protože "co je dobré pro srdce, je dobré i pro mozek", dodává Alva.

Dna (pakostnice, artritida)

Diagnóza dříve: 50 - 60 let

Diagnóza nyní: čerství třicátníci

Prevence: "Nejrizikovějšími faktory pro rozvoj dny v dřívějším věku je obezita nebo nárazové pití alkoholu. Výrazný vliv na zvýšení kyseliny močové, která způsobuje záněty, má také nárazové a rychlé hubnutí," vysvětluje situaci E. Robert Harris, člen Arthritis Foundation.

Dna patří mezi velmi nepříjemné chronické onemocnění kloubů a ledvin, které postihuje nejčastěji muže středního věku, již rádi hodují. Snad právě proto se také toto onemocnění nazývá nemocí králů. Ženy onemocní dnou jen výjimečně. Za dnu může obrovské množství kyseliny močové v krvi a vysrážení krystalů této kyseliny v kloubech nebo v ledvinách, kde způsobují zánět.

Cukrovka druhého typu

Diagnóza dříve: 40 - 50 let

Diagnóza nyní: v dětství

Prevence: Za vysokým nárůstem mladých lidí s cukrovkou druhého typu může v mnoha případech špatné stravování a sedavý způsob života. Uvádí Michelle F. Mageeová, vedoucí MedStar Diabetes Institute.

Řada lidí trpí při diagnóze cukrovky druhého typu nadváhou, výrazným rizikem je především nadměrný obvod pasu. Nejlepší prevencí je vyhnout se potravinám s vysokou glykemickou hodnotou, nevhodné jsou také nadměrné hodnoty dusičnanů a dusitanů v potravinách.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak nemoci vůdců měnily běh dějin

Proč byla invaze v Zátoce sviní v dubnu 1961 pro amerického prezidenta propadákem a následný vídeňský summit s Chruščovem ještě větším debaklem? A co vedlo...

Výběr článků

Načítám