Hlavní obsah

Inkontinence - problém, který může překvapit v každém věku

Novinky, bok

Inkontinence patří mezi zdravotní problémy, o kterých málokdo rád nahlas mluví. Jde o problém, který se může vyskytnout v kterémkoli věku, trápí muže i ženy. Přitom včasným svěřením se lékaři a zahájením léčby si lze život s inkontinencí o dost zlepšit.

Foto: Profimedia.cz

Inkontinence je častější u žen, ani mužům se ale nevyhýbá.

Článek

Inkontinence, neboli nedobrovolné vyměšování moči z těla, trápí lidstvo odedávna. Příčiny a projevy mohou být různé. V poslední době je mezi hlavními důvody kromě zdravotních dispozic především vysoké procento nárůstu obezity v populaci.

Už dlouho neplatí, že je inkontinence považována za problém starších osob. Potrápit může stejně tak babičku v důchodu jako úspěšnou třicátnici. Při prvotních projevech inkontinence je vhodné se co nejdříve svěřit odbornému lékaři, který zjistí příčiny a zajistí vhodnou léčbu.

Forem ženské inkontinence je několik.

1. Uretrální

Urgentní (OAB)

OAB, neboli hyperaktivní močový měchýř, je běžné onemocnění, při kterém dochází k opakovanému neodbytnému nutkání k močení (ve dne i v noci) s možným nechtěným únikem moči. Postihuje až čtyřikrát častěji ženy, může se objevit v kterémkoli věku. U lidí nad 40 let věku se vyskytuje u 12 až 22 % osob, nad 70 let je výskyt kolem 40 %, uvádí gynekolog MUDr. Oldřich Šottner.

Jediným řešením onemocnění nemusí být neodkladně jen inkontinenční vložky či kalhotky. V mnoha případech je doporučena například psychoterapie, cvičení pánevního dna, případně i akupunktura nebo chirurgická léčba.

Stresová (SUI)

Při stresové inkontinenci dochází k úniku moči v důsledku převýšení tlaku v močové trubici - nejčastěji při zakašlání, kýchnutí, zvedání těžkého břemene apod. Mezi rizikové faktory projevů daného typu inkontinence patří kromě vrozených dispozic také těhotenství, porod, obezita nebo chronický kašel, ale také těžká fyzická práce.

Reflexní 

V tomto případě jde o neurologické onemocnění, při kterém není člověk schopen ovládat vyprazdňování měchýře vůlí, dochází tedy k vyprazdňování automaticky.

2. Extrauretrální

Jde o únik moči způsobený vrozenými vadami nebo získaným onemocněním.

Jak předcházet inkontinenci 

Jelikož inkontinence může život pěkně znepříjemnit, je vhodné se proti ní preventivně bránit. Nejde o nic složitého, jak tvrdí odborníci, už deset minut cíleného cvičení (na zpevnění břišního svalstva a svaly pánevního dna) denně pomáhá. Je také vhodné dodržovat pravidelný pitný režim.

Reklama

Související témata:

Související články

Noční pomočování ničí sebevědomí

Víte, co mají společného herečka a zpěvačka Barbra Streisandová, bývalý americký prezident Roosevelt a slavný spisovatel George Orwell? Jednu trpkou zkušenost:...

Výběr článků

Načítám