Hlavní obsah

Zmrzlina může být stejně návyková jako tvrdé drogy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Eugene

Zmrzlina patří mezi nejoblíbenější letní pochoutky vůbec. Podle odborníků může být ale stejně návyková jako například kokain. Přestože ne každý člověk se stane závislým na této sladkosti, poté co ji ochutná, velké procento lidí jí bezmezně podléhá.

Foto: archiv, Právo

Zmrzlina může být stejně návyková jako kokain.

Článek

Zmrzlina je plná cukru a nasycených mastných kyselin. Tato kombinace může negativně ovlivnit centrum mozku řídící pocity odměny a vnímání požitků. Toto centrum je přitom po konzumaci zmrzliny u některých lidí ovlivněno stejně jako po požití kokainu. A pokud je dotyčná osoba citlivá, má zaděláno na závislost.

„U osob často konzumujících zmrzlinu jsme pozorovali naprosto stejnou reakci mozku jako u osob často užívajících drogy,“ tvrdí doktor Kyle Burger z Oregonu.

Pomocí magnetické rezonance Burger prokázal, že u osob, které se musejí ládovat zmrzlinou, mozek reaguje stejně závisle jako u osob užívajících tvrdé drogy. Centra odměny vyžadují opakované vyvolání pocitů slasti související s konzumací zmrzliny. Stejně nebezpečné jako zmrzlina mohou být i jiné potraviny extrémně bohaté na cukry a nasycené tuky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám