Hlavní obsah

Knír jako módní trend, ale i symbol prevence rakoviny prostaty

Novinky, das

V České republice patří rakovina prostaty mezi nejčastější nádorové onemocnění u mužů. V průběhu posledních 38 let se počet nemocných šestinásobně zvýšil a počet úmrtí zdvojnásobil. Každým rokem na toto onemocnění zemře 1 600 Čechů a 5000 mužů nově onemocní. Na závažnost tohoto onemocnění chce upozornit celosvětová kampaň Movember, jejímž symbolem je knír, a proto i naše ulice v měsíci listopadu zaplaví muži s knírem.

Foto: Profimedia.cz

Muži s knírem budou celý měsíc listopad upozorňovat na zákeřnost rakoviny prostaty.

Článek

Sympatizanti projektu si tak během celého měsíce pěstují zajímavé variace knírů a šíří takto efektivně informovanost o závažnosti této choroby a o tom, jak moc je důležitá i u tohoto onemocnění prevence a včasné odhalení.

Partnerem celé akce je česká internetová jednička Seznam.cz, která svou mediální podporou chce podpořit sbírku a tím i výzkum léčby rakoviny prostaty.

Zúčastnit se může každý

Prvního listopadu se každý muž může zaregistrovat s čistě vyholenou tváří na webové stránce Movember.com a pak si po zbytek měsíce pečlivě pěstovat svůj knír.  Každá odpověď na neodvratnou otázku („Co tě to s tím knírem napadlo?“) znamená rozšíření informace o Movemberu, a tedy i rizicích rakoviny prostaty.

Podporu nalézají muži, v tomto projektu považováni za tzv. Mo bráchy, u svých ženských protějšků, tedy u tzv. Mo sester. Mo bráchové se prakticky během třiceti listopadových dnů stanou chodícími a mluvícími billboardy a přes jejich aktivity a slova se bude iniciovat soukromá či veřejná diskuze, která zvýší povědomí o často zanedbávané tématice, což je mužské zdraví.

Růst slavných knírů bude možné sledovat na webových stránkách Movember.com a v médiích. Na konci měsíce pak pro Mo bráchy a Mo ségry uspořádá sociální síť Lidé.cz velkolepou party v pražském klubu SaSaZu 26. listopadu, kde se kromě jiného bude volit i letošní král Movemberu. Bude to nejen přehlídka navoskovaných, ostříhaných, učesaných a trimovaných knírů, ale rovněž se na party ukáže, kdo sesadí loňského krále Movemberu, choreografa a tanečníka Yemiho A.D. Na tuto párty, která bude mít i zajímavý hudební program, lze zakoupit vstupenky.

Do projektu se i letos zapojily mnohé známé osobnosti, jako například Lukáš Vrtílek, Ondřej Brzobohatý, Jiří Hudler, Roman Holý, Matěj Ruppert, David Ondříček, Michal Tretter, Vlasta Korec, Yemi A.D., Ota Klempíř, Jakub Kohák, Jan P. Muchow, Orion, Jan Čapek, Michael Viktořík, Luboš Svoboda, Miki Křen, Bedřich Šindelář, Tomáš Třeštík, Dan Gonzales, Michal Froněk, Aleš Najbrt, Goran Tacevski, Eddie Stoilow, Niceland, Wohnout a za MO sestry Dara Rolins, Lejla Abbasová, Renata Langmannová, Diana Kobzanová a Lucie Váchová-Křížková, Nikol Moravcová a další.

Kam putují vybrané prostředky?

V případě České republiky, letošní rok, stejně jako v roce 2010 poputují všechny prostředky na konto ONKOLOGIE 21. století. Nicméně v letech budoucích by mělo vše být legislativně nastaveno tak, aby Český Movember byl nedílnou součástí celosvětové kampaně Movember. Prostředky, které budou vybrány pomocí kampaně v několika evropských zemích, putují pak vesměs do programu s názvem „Movember Global Action Plan“ (Globální Akční Plán), který si klade za cíl zrychlit výsledky výzkumu rakoviny prostaty formou globální vědecké spolupráce.

Jen globální vědecká spolupráce dokáže eliminovat zbytečně se dublující výzkumy a umožní sdílení převratných výzkumných objevů v různých koutech světa. Podobně jako profesionální sociální síť Linkedin, dokáže Movember spojit vědce z celého světa za účelem sdílet své poznání. Do vytyčených projektů, které se celosvětově považují za klíčové v rámci výzkumu rakoviny prostaty, pak poputují i prostředky vybrané v Česku.

Každý registrovaný Mo brácha se svým knírem může vyzvat ostatní sympatizanty, kteří ho budou podporovat na stránkách www.movember.com svými hlasy. Jeho kníru budou posílat finanční prostředky, které poputují na konto nadace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám