Hlavní obsah

Proč by těhotné ženy neměly jíst nízkotučné jogurty

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nízkotučné jogurty mohou být dobrou součástí stravy pro ženy, které pečují o svou postavu. U těhotných žen to už ale tak neplatí. Budoucí matky by se měly těchto produktů co nejvíce vyvarovat a naopak jíst plnotučné mléčné výrobky, čímž podle vědců nejvíce prospějí svým nenarozeným dětem.

Foto: Profimedia.cz

Nízkotučné jogurty jsou dobrou součástí při udržování dobré postavy, v těhotenství by ale neměly být součástí jídelníčku.

Článek

Odborníci tvrdí, že nedostatek mastných kyselin v nízkotučných jogurtech může být v přímém vztahu s vyšším ohrožením dítěte astmatem nebo sennou rýmou během života, citoval server BBC.

Na základě svého tvrzení dánští odborníci provedli studii o stravovacích návycích v těhotenství, které se zúčastnilo celkem 70 000 žen. U dětí, jejichž matky jedly v těhotenství ovocný nízkotučný jogurt každý den, byl zjištěn téměř dvouprocentní nárůst výskytu astmatu ve věku zhruba sedmi let. Byl u nich také zaznamenán zvýšený výskyt senné rýmy.

Podle odborníků samotný příjem mléčných výrobků neměl na zvýšený výskyt astmatu žádný vliv, šlo tedy podle nich opravdu spíše o kvalitu a typ těchto výrobků.

Nevhodné nejen pro těhotné

"Výsledky zjištění by mohly být důležité nejen u těhotných žen, ale také u lidí, kteří dlouhodobě dodržují určitou dietu, ve které jsou obsaženy i nízkotučné produkty," uvedla Ekaterina Maslova, vedoucí studie z Harvardské školy veřejného zdraví.

"V období těhotenství existuje mnoho faktorů, které mohou ovlivňovat budoucí vývoj dítěte. I takovéto zjištění ale může být důležité," uvedla Leanne Metcalfová, britská specialistka na astma.

"Význam kvality stravování žen v těhotenství na budoucí vývoj jejich dětí je dlouho diskutovaným tématem. Určit ale přesné dopady, jak jednotlivé aspekty či složky potravy ovlivňují zdraví dětí, je i v dnešní době velmi obtížné. Každopádně, největší prospěch má konzumace vyvážené stravy, a to v jakémkoli období. V těhotenství je pak potřeba o to více dbát na správné složení, a pokud si není žena jistá, je lepší se poradit s odborníkem. Drastické změny návyků rozhodně nedoporučuji," dodala Metcalfová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám