Hlavní obsah

Cílem Urologického týdne je zvýšit informovanost a především odbourat stud

– Praha

Urologické potíže nejsou zrovna tématem, o kterém by se chtělo většině lidí otevřeně mluvit. Přitom se jedná o závažný problém, který trápí stále více mužů i žen v České republice. V týdnu od 12. do 16. září proběhne evropská kampaň s názvem Urologický týden, která chce nejen informovat o závažných onemocněních močového ústrojí, ale hlavně upozornit na důležitost prevence a včasnou léčbu.

Foto: Profimedia.cz

Časté nucení na močení může značit problémy s prostatou. Obtíže se nevyhýbají ani mladším mužům.

Článek

Urologický týden 2011, do kterého se letos zapojila i Česká republika, je iniciativou Evropské urologické asociace (EAU), která je evropským centrem, ve kterém se sdružují národní urologické společnosti a organizace zajišťující vzdělávání a informovanost v oblasti urologie.

Hlavním bodem akce, konané každoročně na podzim, je snaha o odbourání velkého studu většiny populace, kvůli kterému je u mnoha pacientů problém diagnostikován velmi pozdě. Dalšími cíli je také zvýšit informovanost veřejnosti o dané problematice a poukázat na nové metody v urologii.

Urologická klinika pražské Všeobecné fakultní nemocnice a první lékařská fakulta se chtějí po celý týden zaměřit na informovanost v základních oblastech:

Rakovina prostaty

Rakovina prostaty je v západním světě druhým nejčastějším nádorem. Každý rok lékaři v Evropě odhalí 382 000 nových případů. V Česku na toto onemocnění ročně umírá kolem 1350 mužů.

Řada z nich příznaky podceňuje a na preventivní prohlídky po 50. roce věku nechodí. Vyšetření může přitom odhalit až 90 procent nádorů včas, kdy je možná radikální léčba, uvedli pořadatelé. Při kontrole se odebírá prostatický specifický antigen a prostata se vyšetřuje pohmatem.

Porucha erekce

Různým stupněm příznaků této poruchy trpí víc než polovina mužů v produktivním věku. "Mýty a stud stále brání poměrně značnému počtu mužů navštívit lékaře," uvedli odborníci. Podle nich porucha erekce nesnižuje jen kvalitu života muže a celého páru, ale může ukazovat na závažnější onemocnění jako třeba cukrovka. "Vyšetření není náročné a bolestivé, a pro značnou část mužů je možno nalézt vhodný typ léčby," doplnili pořadatelé kampaně. [celá zpráva]

Inkontinence u dětí i dospělých

Velké procento lidí trápí i samovolný únik moči. Na přechodnou dobu ho podle studií zažívá až polovina žen. Také jim podle lékařů stud často brání vyhledat odbornou pomoc.

Urologická klinika Všeobecné fakultní nemocnice se věnuje i dětem. Léčí třeba vrozené vývojové vady ledvin a močových cest. Některé obtíže se dají odhalit už před narozením dítěte či těsně po něm.

Bezplatné konzultace

V průběhu konání celého Urologického týdne mohou zájemci o problematiku i pacienti, kteří se stydí o problémech mluvit, anonymně kontaktovat bezplatnou linku, na které jim odborníci rádi odpoví na všechny dotazy. 

12. a 14.9. 2011 - telefonická poradna 9 - 11 hodin, tel.: 224 967 839 

13. a 15.9. 2011 - elektronická poradna 9 - 11 hodin, poradna.urologie@vfn.cz (a dále trvale)

Více informací se dozvíte na www.uroklinika.cz

Reklama

Související články

Kde končí selhání a začíná nemoc

Pokud muž nemá erekci déle než tři měsíce, už to obvykle není jen selhání. Jde o docela normální nemoc, kterou lze léčit. A to s neuvěřitelnou úspěšností: v 95...

Výběr článků

Načítám