Hlavní obsah

Dlouhodobé užívání ibuprofenu zvyšuje riziko mrtvice, tvrdí švýcarští vědci

Novinky,

Dlouhodobé užívání vysokých dávek léku proti bolesti ibuprofen zvyšuje riziko mrtvice a infarktu, zjistili švýcarští vědci. Právě kvůli této hrozbě byly už dříve některé léky proti bolesti staženy. Podobnou hrozbou je i lék proti revmatismu diclofenac. O výzkumu informoval list Daily Mail.

Článek

Lékaři z bernské univerzity analyzovali 31 klinických testů na 116 429 pacientech. Ti používali jeden se sedmi léků proti bolesti. U těch, kteří užívali dlouhodobě ibuprofen ve vysokých dávkách se objevila třikrát častěji mrtvice a problémy se srdcem.

Ibuprofen je podle výsledků stejně nebezpečný jako rofecoxib, prodávaný pod názvy Vioxx a Ceoxx, který byl v roce 2004 stažen z trhu právě kvůli rizikům, že může vyvolávat infarkt nebo mrtvici.

Nebezpečné je jen dlouhodobé užívání vysokých dávek

Lékaři ale zdůraznili, že tomu tak bylo jen u dlouhodobého užívání vysokých dávek a ne u případů, kdy si někdo vzal občas jednu tabletu kvůli bolestem v zádech nebo hlavy. „Sledovali jsme pacienty, kteří brali tyto léky třikrát až čtyřikrát denně,“ uvedl profesor Peter Jüni. Šlo o lidi s osteartritidou a revmatickou artritidou. Většinou byli starší a byly u nich i další rizikové faktory, které tyto léky proti bolesti znásobily.

Hrozba se týká lidí, kteří berou 2000 mg denně po dobu několika měsíců nepřetržitě. Jüni dodal k ibuprofenu, že není dobré ho brát u bolestí, které je třeba tlumit dlouhodobě.

Předseda britské Farmakologické společnosti Simon Maxwell k nebezpečí uvedl: Většina uživatelů těchto léků je bere po poměrně krátkou dobu, aby vyřešili krátkodobé bolesti. Tam je riziko minimální.

Dalším rizikovým lékem je diclofenac, používaný proti artritickým a revmatickým bolestem. Ten zvyšuje při dlouhodobém užívání vysokých dávek riziko úmrtí na srdeční choroby čtyřnásobně.

Reklama

Výběr článků

Načítám