Hlavní obsah

Nespavost u mužů výrazně zkracuje život, ženy jsou odolnější

Novinky, Bohumila Kunertová

Nespavost nejspíš potrápila v životě nejednoho z nás. Pokud jde jen o občasný jev, který je zapříčiněn například stresem, nebo třeba horkem, nejde o závažný jev. Pokud ale nespavost přetrvává dlouhodobě, může mít velmi vážné důsledky pro lidské zdraví. I když trápí bez rozdílů muže i ženy, zdá se, že na muže má přeci jen větší negativní vliv. Například v tom, že muži trpící nespavostí mnohem častěji umírají předčasně.

Foto: Profimedia.cz

Muži trpící nespavostí podle odborníků žijí kratší život.

Článek

Tuto domněnku potvrzuje i jedna z posledních studií, kde vědci prokázali, že muži nespavci opravdu umírají dříve než ti, kteří problémy se spánkem nemají.

Na druhé straně ženy, jak se zdá, mají mnohem lepší předpoklady se s nedostatkem spánku vyrovnat lépe a bez závažnějších komplikací, než muži, uvádí server The Daily Mail.

Výsledky byly zpracovány na základě studie, při níž vědci sledovali spánkovou historii u tisícovky žen a 741 mužů. Všichni jedinci byli také požádáni, aby strávili jednu noc ve spánkové laboratoři pod dohledem odborníků.

Vedoucí celého výzkumu, doktor Alexandros Vgontzas z univerzity v Pensylvánii, k výsledkům uvedl: "Hlavním zjištěním našeho výzkumu je fakt, že nespavost, která patří mezi nejčastější poruchy spánku, je spojena s významnou úmrtností u mužů. Do této doby totiž žádná jiná studie neprokázala, že by nespavost byla přímo spojena s úmrtností."

Ženy trpí častěji chronickou nespavostí

Z celkového počtu pozorovaných jedinců byla u osmi procent žen a čtyř procent mužů diagnostikována chronická nespavost (průměrná doba spánku byla méně než šest hodin). I přes nižší číslo ale byla u mužů v následujících letech zjištěna až čtyřikrát vyšší pravděpodobnost, že zemřou dříve, než jedinci, kteří problémy nemají.

V průběhu studie byly také brány v potaz další aspekty, jako je cukrovka, vysoký krevní tlak, kouření, alkohol, obezita a další spánkové poruchy.

"Věříme, že tato zjištění povedou ke zvýšení informovanosti o nemoci u vědců a lékařů, což, jak věříme, zlepší včasnou diagnostiku a vhodnou léčbu," dodal doktor Vgontzas.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám