Hlavní obsah

Každá hodina strávená před TV zvyšuje riziko úmrtí na srdeční chorobu

Novinky, Veronika Hušková

Přílišné sledování televize může být smrtelně nebezpečné i pro zdravého člověka. Tvrdí to alespoň poslední výzkum britských vědců, o němž informoval server Daily Mail. Podle něj každá hodina před televizní obrazovkou zvyšuje riziko úmrtí na srdeční chorobu až o sedm procent.

Foto: Profimedia.cz

Sledování televize zvyšuje riziko úmrtí na srdeční chorobu. A to nejen, když se díváme na horor.

Článek

Tudíž jedinci, kteří sledují své oblíbené televizní pořady čtyři hodiny denně (průměr ve Velké Británii), tak zvyšují pravděpodobnost, že zemřou na srdeční chorobu, až o 28 procent.

Studie Medical Research Council tvrdí, že změny v životním stylu by mohly zastavit nárůst srdečních onemocnění, která si v Británii ročně vyžádají 193 tisíc úmrtí.

Nebezpečná každá hodina navíc

V průběhu deseti let studovali vědci z MRC v Norfolku 13 197 zdravých mužů a žen středního věku. Během průzkumu zemřelo na srdeční chorobu 373 účastníků.

Bylo zjištěno, že významným společným ukazatelem bylo i sledování televize. Vědci odhadují, že počet účastníků zemřelých na srdeční chorobu mohl být až o osm procent nižší, pokud by televizi sledovali namísto průměrných čtyř hodin denně pouhou hodinu. To by podle odborníků zachránilo život nejméně třiceti z nich.

"Naše těla nejsou vyvinuta k tomu, aby několik hodin v kuse pouze seděla," varovala spoluautorka studie doktorka Katrien Wijndaeleová. Na zvýšené riziko chtěla upozornit právě v čase fotbalového mistrovství, kdy lidé tráví před obrazovkou celé dny.

Výzkum byl publikován v časopise International Journal of Epidemiology.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám