Hlavní obsah

Vědci testují vakcínu, která by mohla pomáhat v boji s rakovinou prsu

Novinky, Kamila Mouchová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vědci z clevelandského výzkumného institutu zveřejnili první výsledky studie o možné vakcíně, která by zabránila vypuknutí rakoviny prsu.

Článek

Výzkum odhalil, že vyvinutá vakcína, která útočí na protein, jež se nachází ve většině prsních nádorů, dokázala zabránit jeho vypuknutí u testovaných myší. Zdá se, že vakcína také dokáže potlačit bujení již existujícího nádoru.

Během výzkumu byla polovina myší naočkována vakcínou obsahující antigen a-lactalbumin a druhá polovina vakcínou, která tento antigen neobsahovala.

V těle žádného z pokusných zvířat, které bylo naočkováno a-lactalbuminem, nepropukla rakovina prsu, zatímco u všech zbylých živočichů ano.

Vakcína má před sebou ještě řadu zkoušek

"Začali jsme tuto práci již v roce 2002, před osmi lety, se záměrem nalézt vakcínu, která by nejen léčila již existující prsní nádory, ale zároveň by dokázala zabránit propuknutí nemoci u normální zdravé ženy," řekl Vincent Tuohy, Ph.D., hlavní vedoucí a imunolog z výzkumného institutu v Clevelandu.

Tato studie sice negarantuje léčbu, ale nyní je již v procesu klinického testování na lidech. Pokud by byly tyto zkoušky úspěšné, znamenalo by to však stále ještě mnoho let, než by byla vakcína široce dostupná.

Výsledky současného testování budou uveřejněny v červnu v časopise Nature Medicine.

Reklama

Související témata:

Související články

Pálení žáhy může signalizovat vážnou nemoc

Pálení žáhy trápí až 40 procent dospělých Čechů. Nepříjemný pocit až palčivá bolest za hrudní kostí, která se šíří do krku a provází ji kyselá pachuť v ústech,...

Jak se zbavit nepříjemných křečových žil

I když počasí není úplně jarní, přišla doba, kdy ženy začínají nosit kratší sukně a muži kraťasy a odhalují tak své nohy. A není málo těch, které trápí jejich...

Výběr článků

Načítám