Hlavní obsah

Méně než šest hodin spánku denně vede k předčasné smrti, říká studie

Novinky, Vladimír Michna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Méně než šest hodin spánku denně může vést k předčasné smrti, varují italští a britští vědci. Podle nich je u lidí starších 25 let, kteří spí denně méně než šest hodin, o 12 procent vyšší pravděpodobnost dřívějšího úmrtí než u těch, kteří si dopřávají ideálních šest až osm hodin, informuje BBC.

Foto: Profimedia.cz

Šest hodin spánku je pro většinu lidí nedostačující.

Článek

Poznatky vznikly na základě 16 studií prováděných na 1,5 miliónu lidí. Studie pohlížely na vztah mezi spánkem a úmrtností přehodnocováním starších zpráv z Velké Británie, USA, Evropy a východní Asie.

Předčasná smrt souvisela však nejen s nedostatkem spánku, ale i se spánkem delším něž je osm hodin za noc. Dlouhý spánek však spíše ukazuje na špatné zdraví člověka a důvodem smrti tedy může být jiná nemoc, uvádí studie.

„Průměrná délka spánku se v moderní společnosti stále snižuje. Je to patrné zejména mezi lidmi pracujícími na plný úvazek. Předpokládáme, že je to způsobeno sociálními tlaky a prací na směny,“ řekl profesor a šéf programu Spánek, zdraví a společnost z britské univerzity ve Warmicku Francesco Cappuccio.

„Na druhou stranu poruchy našeho zdraví jsou často doprovázeny prodloužením doby spánku,“ dodal.

Podle profesora Cappuccia bude potřeba dalších výzkumů k pochopení toho, proč je spánek tak důležitý pro lidské zdraví.

„Spánek je pouze lakmusovým papírkem fyzického a mentálního zdraví. Je ovlivněn mnoha nemocemi, včetně depresí,“ říká profesor Jim Horne z univerzity v Loughborough. „Spát méně než pět hodin za noc ukazuje na to, že něco asi není v pořádku,“ dodává.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám