Hlavní obsah

Lidé s HIV výrazně rychleji stárnou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Seattle

Infekce HIV je nejen zatím neléčitelná a způsobuje smrtelnou chorobu AIDS, ale vyjma imunitního systému škodí také nervové soustavě. Podle amerických expertů lidé nakažení virem HIV výrazně rychleji stárnou, respektive značně se u nich urychlí stárnutí mozku. Ve srovnání se stejnověkými zdravými vrstevníky může být po letech života s infekcí mozek starší až o 15 či 20 let.

Foto: Profimedia.cz

U lidí s HIV může být po letech života s infekcí mozek starší až o 15 či 20 let, než je skutečný věk jedince.

Článek

Podle docenta Beaua Ancese z Washington University se dlouho ví, že má HIV zhoubný vliv na srdce, játra, hormonální systém, kostru i ledviny. Ale zatím nikdo nepopsal negativní vliv na mozek.

Z vědeckého výzkumu však vyplynulo, že HIV zhoršuje zásobení mozku krví a tím urychluje jeho stárnutí. Takže padesátiletý pacient s HIV/AIDS může mít mozek sedmdesátiletého zdravého člověka.

Problémy s pamětí

„Spousta pacientů dnes přežívá do věku seniorů a přibývá těch, kteří mají problémy s pamětí a kognitivními funkcemi,“ uvedl Ances.

Proto vědce velmi zajímalo, proč k tomu dochází. A došli k následujícímu zjištění. Jakmile se HIV dostane nakaženými imunitními buňkami do mozku, vir nenakazí přímo neurony, ale napadá místo toho podpůrné buňky, které pak reagují obranně a neurony tím poškozují.

Reklama

Související témata:

Související články

Každý pátý Afričan se nakazí HIV u lékaře

Každý pátý Afričan trpící HIV se nakazil kvůli kontaminovaným jehlám a dalšímu zdravotnickému materiálu. Ve své studii to uvedli výzkumníci z britské Královské...

Výběr článků

Načítám