Hlavní obsah

Nebezpečné chlamydie jsou tikající bombou v těle

Právo, Václav Pergl

V knize Chlamydie – skrytý nepřítel v těle pojednává odborný internista Bohumil Ždichynec o skrytém mikroskopickém nepříteli v lidském těle – chlamydiích. Prostým okem je tento bakteriální vetřelec neviditelný. Ale následky jeho řádění mohou být nedozírné – může napadnout prakticky kterýkoli orgán v lidském těle.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Bohumil Ždichynec

Článek

Co jsou vlastně chlamydie?

Chlamydie patří mezi nejrozšířenější mikroorganismy v přírodě. Představují jedno z velkých tajemství mikrosvěta. Velikostí i způsobem parazitování v lidském těle stojí na hranici mezi říší bakterií a virů.

Jak se chlamydióza projevuje?

Chlamydie, všudypřítomní parazité lidských buněk, vylučují do těla hostitele endotoxin (lipopolysacharid). Způsobují širokou a pestrou škálu trvalých, bolestivých i jinak nepříjemných zdravotních potíží. Napadají zejména močopohlavní orgány a plíce a posléze klouby, srdce a mozek.

Při každém vzplanutí choroby infikují další buňky těla. Jako patogeny pro lidi se uplatňují tři druhy chlamydií, a to Chlamydie trachomatis, psittaci a pneumonie, která se podílí na vzniku vleklých zánětů dýchacího ústrojí a projevů spojených s chronickou únavou.

Známá je i oční a genitální chlamydióza, ornitóza a psitakóza. Řada vědců dnes hovoří i o vztahu chlamydií k výskytu dalších závažných onemocnění – např. onemocnění srdce a mozku, astmatu, rakovině, roztroušené skleróze mozkomíšní, revmatickému postižení aj. 

V čem tkví hlavní nebezpečí chlamydiózy?

Latentní infekce chlamydiemi je příčinou širokého spektra onemocnění u lidí. Většina infekcí je dlouho bezpříznaková nebo provázena necharakteristickými příznaky, při nichž laik, ale ani lékař v praxi na chlamydiovou infekci nepomyslí.

Jde například o chronický únavový syndrom s bolestmi hlavy, bolesti kloubů s přechodnými záněty apod. A proto bývá nemoc obvykle odhalena náhodou či v rámci preventivních vyšetření.

Druhotně rozvinuté stadium má zpočátku obdobné příznaky jako běžná bakteriální onemocnění například kandidóza, borelióza, kapavka, trichomonáza či virové nákazy (chřipka, virový zápal plic). Následky neléčené infekce chlamydiemi jsou nepředvídatelné. Zprvu bezpříznaková nákaza přejde do nemoci s vážnými následky.

Jak se onemocnění šíří?

U Chlamydie trachomatis jde o cestu přímým kontaktem (včetně pohlavního styku), u Chlamydie pneumoniae a Chlamydie psittaci prakticky výlučně vzduchem. Promořenost dospělé populace je 70–80 %.

Jako podprahové onemocnění se projevuje občasným vzplanutím. U chronicky přetrvávající infekce se uplatňuje dlouhodobé působení jedů – endotoxinů chlamydií na nervovou tkáň. Dochází k trvalému zhoršování zejména bolestivých potíží . Roli hrají dědičné dispozice a nastavení imunitního systému.

U odolného jedince k infekci nedojde, či se chlamydie zapouzdří a imunitní systém nedovolí vznik klinického onemocnění. Chlamydiózou často onemocní lidé, kteří mají jiné onemocnění a jejichž imunitní systém proto bývá oslaben.

Jak žít s chlamydiózou?

Chlamydióza většinou probíhá ve formě skryté a tito pacienti často bývají praktickými lékaři i svým okolím považováni za hypochondry, v lepším případě za pacienty se somatoformní depresí, které posílají k psychiatrovi.

Nemocní chlamydiózou se potom marně snaží přesvědčit okolí, že ačkoli jsou podle všech možných absolvovaných vyšetření formálně zdraví, ve skutečnosti se sotva drží na nohou s vypětím všech sil. Proto je dobrá informovanost široké veřejnosti o tomto u nás dosud poměrně neznámém škůdci lidského těla tolik důležitá.

Jak se chlamydie léčí?

V případech akutní i chronické chlamydiózy se kombinujeme podávání antibiotik s přírodním přípravkem PM Chlamydil.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám