Hlavní obsah

Sladké sny lze navodit příjemnými vůněmi v ložnici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERLÍN

Aromalampu do každé ložnice! Tak by mohl znít slogan organizace podporující sladké snění. Podle německých expertů totiž příjemné, sladké a libé vůně mohou ovlivnit kvalitu snů. Kdo usíná v ložnici provoněné například růží či frézií, bude spát pokojně a mít příjemné sny. Naopak nepříjemný zápach vede k divokým a černým snům.

Článek

První vědecky validní studii o vlivu olfaktorické funkce na sny přinesli němečtí vědci z fakultní nemocnice v Manheimu. Při svých experimentech vystavili několik dobrovolníků během snění těkavým aromatickým látkám.

Jedna skupina spáčů byla ovlivněna při spánku pachem zkažených vajec, zatímco druhá vůní rozkvetlých růží. Po probuzení pak psychologové pečlivě zaznamenávali veškeré dojmy dobrovolníků.

Z výsledků je jasné, že nepříjemné pachy ovlivňovaly negativně emocionální zabarvení snů, zatímco pod vlivem příjemných vůní byly téměř všechny sny v pozitivním ladění. O vlivu čichového orgánu a jeho vjemů na sny se ví teprve krátce. Studie z Německa navíc otevírá cestu terapeutickým metodám působením na psychiku při spánku a stimulací čichového orgánu.

Reklama

Související témata:

Související články

Nedostatek i nadbytek spánku vede k tloustnutí

Obezita je v našem století závažným tématem, které se přetřásá denně. Ví se, že nadbytečné kilogramy se v těle usazují častěji, pokud tělu není dopřán dostatek...

Výběr článků

Načítám