Hlavní obsah

Vodní dýmka - větší zlo než cigarety

Právo, Petr Veselý

Stále větší módou se mezi mladými lidmi, a dokonce i dětmi stává vodní dýmka. Podle odborníků ze Státního zdravotního ústavu si ji oblíbilo až 14 procent dětí do patnácti let, které kouří. Mladé prý na ní neláká jen exotika, ale i tvrzení, že je zdravější než cigarety.

Článek

MUDr. Eva Králíková, přední odbornice na odvykání kouření, vysvětluje, že je to ale jen další z falešných mýtů kolem kouření. Vodní dýmka rozhodně není méně škodlivá než cigarety. Kouř z ní obsahuje stejně nebo více škodlivin. Bez ohledu na to, že prochází skrz vodu. Tím se jen ochladí, ale nevyčistí. Ve vodě se zachytí pouze zanedbatelná část škodlivých zplodin. A chladný kouř se snáz vdechne hlouběji než horký.

Hlavní problém vodní dýmky je podle ní ten, že při jejím kouření dochází k nedokonalému spalování, a tedy ke vzniku vyššího množství škodlivin. Magdalena Ježková ze Státního zdravotního ústavu v Praze upozorňuje například na oxid uhelnatý.

Když se dostane do krve, vytěsní kyslík z vazby na červené krvinky. Kvůli tomu dochází k horšímu zásobování životně důležitých orgánů kyslíkem. Plyn a dehty, které při kouření dýmky vznikají, nevdechují podle ní jen kuřáci, ale všichni, kteří jsou v místnosti.

Vdechují kouř hlouběji

Dalším problémem je, že kuřák vodní dýmky musí vdechovat kouř intenzívněji, a tedy i hlouběji do plic, aby udržel uhlík žhavý. Jedno potažení je díky tomu téměř dvojnásobné ve srovnání s cigaretou. Navíc do ní dává značné množství tabáku s různými příměsmi. Podle některých studií se kouření vodní dýmky po dobu 30 až 60 minut vyrovná vykouření celé krabičky cigaret.

Tabákové směsi, které se pro ni vyrábějí, mívají různé složení a příchutě, některé dokonce ovocné. U zkoumaných vzorků kouře však odborníci vždy naměřili vysoké koncentrace kysličníku uhelnatého, nikotinu, dehtů, ale třeba také těžkých kovů. Dosahovaly stejných nebo vyšší hladin v porovnání s cigaretami.

Magdalena Ježková ze Stát ního zdravotního ústavu v Praze upozorňuje, že kouření těchto směsí nemusí být bez rizika. Jejich výrobci totiž neuvádějí na krabičkách přesné složení. Není tedy jasné, co člověk do sebe vdechuje.

Kouř z vodní dýmky způsobuje stejné nemoci jako cigaretový kouř

Není tedy pravda, že obsahují méně nikotinu, méně dráždí dýchací cesty a jsou pro plíce méně nebezpečné. Odborníky proto vůbec nepřekvapuje fakt, že kouř z těchto dýmek způsobuje stejné nemoci jako ten cigaretový. Některé studie navíc uvádějí, že funkci plic zhoršuje výrazněji než cigarety.

Není tedy pravda, že obsahují méně nikotinu, méně dráždí dýchací cesty a jsou pro plíce méně nebezpečné. Odborníky proto vůbec nepřekvapuje fakt, že kouř z těchto dýmek způsobuje stejné nemoci jako ten cigaretový. Některé studie navíc uvádějí, že funkci plic zhoršuje výrazněji než cigarety.

Pomoc odborníků Věk, kdy si děti zapalují první cigaretu, se stále snižuje. Teď je to 10 roků. Čím dřív dítě začne kouřit, tím hlubší závislost u něj vznikne. Víc se o závislosti na nikotinu a její léčbě dozvíte na www.dokurte.cz a www.slzt.cz . Řadu dalších informací můžete získat i na telefonní Lince pro odvykání kouření: 844 600 500.

Riziko infekcí

Častým zvykem u vodní dýmky je, že ji kouří skupinka přátel nebo známých. Náústek mezi nimi koluje. Proto jim hrozí vyšší riziko infekcí: nejen běžných nemocí dýchacích cest, ale také tuberkulózy a dalších plicních chorob, nákaza žloutenkou, bakterií, která se podílí na vzniku žaludečních vředů, nebo herpes virem a podobně.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám