Účinná je v tomto druhu zeleniny sloučenina sulforafan, která hraje klíčovou roli při obnově imunitního systému, jenž se s rostoucím věkem opotřebovává a slábne. Sulforafan se vzájemně ovlivňuje s bílkovinou označovanou jako Nrf2, která slouží jako hlavní regulátor všeobecné antioxidační odpovědi těla.

Brokolice podporuje činnost antioxidantů

Tato bílkovina je schopná zapínat stovky antioxidantů, omlazujících genů a enzymů ve specifických imunitních buňkách. Tyto buňky pak mohou účinně bojovat s volnými radikály působícími poškození buněk.

Výzkum na laboratorních hlodavcích provedl profesor Andre Nel z University of California Los Angeles. „Naše studie přispívá k rostoucímu pochopení významu obranných cest antioxidantů, které tělo využívá při boji s volnými radikály. Zmapování těchto procesů směřuje k metodám, jimiž budeme schopni zmírnit proces stárnutí. Jak stárneme, schopnost imunitního systému bojovat s nemocí a infekcemi a chránit se před rakovinou klesá jako výsledek negativního dopadu kyslíkových radikálů na imunitní systém,“ uvedl profesor Nel.

Závěry studie byly otištěny v odborném magazínu Journal of Allergy and Clinical Immunology.