Hlavní obsah

Ministerstvo radí jak se chovat v horku

PRAHA

Ministerstvo zdravotnictví vydalo soubor doporučení, jak by si lidé měli v horkých dnech chránit své zdraví. Rady se týkají pitného režimu, práce, koupání, předcházení letním nákazám i zacházení s potravinami.

Článek

V horkých dnech by lidé neměli zapomínat na dostatečný a pravidelný přísun tekutin. "Náš subjektivní pocit žízně ani zdaleka neodpovídá naší skutečné potřebě tekutin. Správně bychom měli pít, i když žízeň nemáme," připomíná ve svých radách ministerstvo. Dospělý by měl vypít až tři litry tekutin denně, dítě až dva litry. 

Lidé by měli ve vedru omezit tělesnou zátěž a pohyb. Odborníci nedoporučují pobývat v poledních hodinách na přímém slunci. Vhodná je pokrývka hlavy. Dospělí by neměli nechávat kočárek s dítětem na slunci nebo děti v autě na parkovišti. Pacienti s chorobami dýchacích cest, srdce a cév by měli omezit vycházky. Tekutiny pak může organismus získat nejen pitím nápojů, ale také z ovoce a zeleniny či z polévky. Káva a alkohol naopak ke ztrátě vody z těla přispívají. 

Při přípravě jídla je vhodné pro krájení syrového masa používat jiné prkénko než pro ostatní potraviny. Dobré je náčiní, nádobí i pracovní plochu opláchnout. Hotové pokrmy by se neměly dávat do neumytých nádob, v nichž bylo předtím syrové maso. Nutné je také oddělit od sebe potraviny v lednici či při cestě z nákupu. Základem je pak tepelná úprava, a to minimálně při 70 stupních Celsia. Maso by pak mělo být dobře propečené. Potraviny je nutné uchovávat v chladu či dát co nejrychleji zmrazit. 

V klimatizované místnosti by měla být teplota nižší o šest stupňů

V horkých dnech by na pitný režim svých zaměstnanců měly pamatovat i firmy. Ukládá jim to zákoník práce a vládní nařízení. Upravit mohou také pracovní dobu. Některé úřady či podniky ukončily pracovní dobu dřív. V klimatizovaných prostorách by teplota měla být maximálně o šest stupňů nižší než venku, zdůraznilo ministerstvo. 

Pozor by si lidé měli dávat ale i na dovolené třeba při koupání. Neměli by podceňovat informace o kvalitě vody v koupalištích či nádržích. Koupat by se neměli ani v místech, kde byli nalezeni uhynulí ptáci, a to nejméně po tři týdny. 

Určitá pravidla by se měla dodržovat i kvůli možným nákazám, a to zvláště v zahraničí. "Vše by mělo být uvařeno, propečeno nebo by to mělo jít oloupat," radí ministerstvo. Nebezpečí se nemusí skrývat jen v jídle, ale i v přírodě. Klíšťata mohou způsobit zánět mozku a boreliózu, nemocná zvířata zas mohou přenášet vzteklinu. 

Bližší informace lze nalézt na stránkách ministerstva s adresou www.mzcr.cz/index.php?clanek=2740.

Reklama

Související témata:

Související články

Doporučení pro teplé letní dny

Tolik očekávaná změna počasí a nárůst denních teplot ve slunečných dnech s sebou přinášejí i zdravotní rizika pro různé skupiny obyvatel. Jde zejména o lidi...

Káva v horku proti únavě nepomůže

Na opačné účinky kávy v tropických vedrech by si podle lékařů měli dávat pozor zejména lidé s nižším tlakem. Zatímco za normálních klimatických podmínek pomáhá...

Výběr článků

Načítám