Hlavní obsah

Čtvrtině Čechů hrozí infarkt nebo mrtvice

Právo, Václav Pergl

Více než čtvrtině dospělých Čechů hrozí, že dostanou srdeční infarkt nebo je postihne mozková mrtvice. Vysoký krevní tlak neboli hypertenzi, který je hlavní příčinou vzniku těchto náhlých příhod, má v Česku 28 procent dospělé populace. Počty ohrožených ale mohou být ještě vyšší.

Článek

Podle lékařských odhadů totiž třetina lidí o svém vysokém krevním tlaku vůbec neví a neléčí se. Právu to potvrdil profesor Petr Niederle, primář kardiologického oddělení pražské Nemocnice Na Homolce.

"Je to tikající bomba. Člověka nemusí vůbec nic bolet a první manifestací onemocnění je infarkt, mrtvice nebo selháním ledvin, nezřídka i smrt. Na kardiovaskulární choroby umírá v ČR nejvíc lidí," řekl Právu profesor Niederle.

Příčinou onemocnění jsou vedle dědičných vlivů hlavně nadváha, která postihuje už polovinu dospělé populace a dál raketově roste, kouření, nadměrná spotřeba alkoholu, soli a stres. Nejvíce ohroženi jsou zejména podnikatelé a vedoucí pracovníci, kteří pracují deset i více hodin denně sedm dní v týdnu. Rizikovou skupinou jsou i lidé, kteří na své bedra berou více úkolů, než jsou schopni zvládnout, a neumějí odpočívat.

Varovný signál: častá bolest hlavy, závratě

Ideální krevní tlak je 120/80 mm rtuťového sloupce. Od hodnot 140/90 je to už hypertenze. Postižení se většinou cítí zcela zdrávi, jen někdy se vyskytují varovné potíže, jako jsou bolesti hlavy, závratě, hučení v uších, krvácení z nosu.

Léčba vysokého krevního tlaku spočívá v úpravě životosprávy, dostatku pohybu a v užívání účinných léků.

"Nemocní se někdy domnívají, že poté co jim léky pomohly snížit krevní tlak na optimální hodnotu, je už nemusejí užívat. To ale neplatí, protože po vysazení antihypertenziv se krevní tlak pacientů zase rychle zvyšuje. U vysokého tlaku je tedy nutné s velkou pravděpodobností počítat s doživotní léčbou," uvedl profesor.

Muži po čtyřicítce a ženy po padesátce by si nejméně jednou ročně měli nechat krevní tlak změřit. Zvlášť pečlivě by svůj tlak měli sledovat lidé s rodinnou zátěží touto chorobou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám