Hlavní obsah

Přilba zvyšuje šanci na přežití o desítky procent

Lidé, kteří si při sportu těžce poraní mozek a mají v okamžiku úrazu na hlavě přilbu, mají o desítky procent větší šanci na přežití než sportovci bez ochrany hlavy. Podle primáře neurochirurgického oddělení Nemocnice Na Homolce Vladimíra Dbalého přestože se počet lidí sportujících s přilbou zvyšuje, stále zhruba 30 procent pacientů, které na neurochirurgické oddělení přivezou s úrazem, přilbu nemělo.

Článek

V posledních letech se v důsledku nárůstu automobilismu, sportovních aktivit i násilné trestné činnosti zvýšil počet úrazů mozku a lebky. Jedinou možnou prevencí úrazů hlavy je kultivovanost v silničním provozu, užívání bezpečnostních pásů a nošení kvalitní přilby při sportech, jako jsou cyklistika, lyžování, jízda na kolečkových bruslích či na koni. Zatímco společnost si uvědomuje nutnost přileb při sportu dětí, dospělí ochranu hlavy často podceňují. Například mladí lidé na kolečkových bruslích si chrání kolena a lokty, ale na hlavu často zapomínají.

Vyšetřit by se měl nechat každý, kdo při úrazu hlavy prodělal byť krátké bezvědomí.

Vyslovit podezření na úraz mozku může už lékař záchranné služby podle stavu zorniček či dechových funkcí zraněného. Při poranění mozku je primární vyšetření na CT, které je dostupné v každé větší nemocnici. Na základě nálezu je pacient hospitalizován, pokud je třeba poranění řešit operací, je převezen na neurochirurgii.

Následky mohou mít podobu poškození soustředění, poruchy spánku, bolesti hlavy, poškození hybnosti, intelektu, paměťových či řečových funkcí. Může být poškozena hormonální regulace. Nejzávažnější je těžké koma, kdy nemocný je schopen základních životních funkcí, ale nevnímá. To je způsobeno nevratným poškozením mozkové kůry. Takto postižení lidé mohou "žít" i desítky let.

Starší lidé si mohou poranit mozek i při relativně malém nárazu. Mnohdy až po několika dnech či měsících se u nich mohou objevit nevysvětlitelné bolesti hlavy, poruchy chování nebo většinou pravostranná porucha hybnosti. V takovém případě je třeba nemocného vyšetřit na CT. Ke vzniku takového poranění stačí, když se senior uhodí do hlavy například o skříň nebo o zárubeň dveří.

Reklama

Související témata:

Související články

Úrazy jsou největším zabijákem dětí

Ve vyspělých zemích umírá kvůli úrazům víc dětí než kvůli všem chorobám dohromady. Jsou jejich největší nepřítel. Většině dětských nehod mohou přitom rodiče...

Výběr článků

Načítám