Hlavní obsah

Bleskový test určí pohlaví už v pátém týdnu těhotenství

Právo, rm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

"Bude to kluk, nebo holka?" ptají se nastávající maminky od nepaměti. Revoluční test, který v USA přišel na trh tento měsíc, jim slibuje jistou odpověď prakticky v okamžiku, kdy zjistí, že jsou těhotné. Stačí k tomu jediná kapka krve matky, odebraná již v pátém týdnu těhotenství.

Článek

Na poplach ale bijí protipotratové skupiny. Mají obavy, že snadnost celé záležitosti povede k nekontrolované eugenice neboli pokusům o zkvalitňování populace - rodiče zkrátka těhotenství ukončí, pokud si budou přát dítě jiného pohlaví. "Můžete kolem toho chodit po špičkách, ale skutečnost je taková, že jsme zahájili kšeftování s volbou pohlaví," řekl Arthur Caplan, bioetik z Pensylvánské university.

Spolehlivost prý na 99,9 procenta

Společnost, která za produktem Baby-Gender-Mentor stojí, zavádí test na trh s nevinným reklamním sloganem: rodiče prý alespoň včas rozhodnou, zda vymalovat ložnici narůžovo nebo namodro. Revoluční test stojí v přepočtu sedm tisíc korun a holedbá se přesností 99,9 procenta. Do ČR by se mohl teoreticky dostat nejdříve za několik měsíců, nejpozději do roka. Podle platných norem jej nejprve musí certifikovat Evropská unie, a později ještě Česko.

Dosavadní metody mohly určit pohlaví teprve v okamžiku, kdy jsou na ultrazvuku rozpoznatelné genitálie plodu, tedy nejdříve po šestnácti týdnech těhotenství. V pátém týdnu těhotenství ale embryo není větší než dva a půl centimetru a žena nezřídka vůbec netuší, že je v jiném stavu. Baby-Gender-Mentor však v její krvi spolehlivě odhalí přítomnost chromozomu Y, neomylnou známku, že to bude chlapec.

Selekce pohlaví byla až dosud problémem sužujícím především asijské země. Zejména v Číně je upřednostňování chlapců cestou ke zpomalení populační exploze a nezřídka vede k zabíjení nenarozených děvčátek. Také statistická čísla z Indie mluví jednoznačně. V aglomeraci Dillí se na tisíc chlapců rodí jenom 762 dívek, což je důkazem, že mnohé ženy volí potrat tak dlouho, dokud se nedočkají chlapce.

Lhůta na vyrovnání

Majitelka licence na Baby-GenderMentor a prezidentka společnosti Pregnancystore Sherry Bonelliová však tvrdí, že v západní společnosti žádné takové nebezpečí nehrozí. "Naší cílovou skupinou není nikdo jiný, než rodiče, kteří nemají dost trpělivosti čekat, jaký potomek je na cestě. A pokud jim osud uchystá zklamání, pak jim vlastně prodáváme potřebnou časovou lhůtu navíc, aby se s ním vyrovnali," vysvětlila Bonelliová.

Organizaci jako Amerika spojená pro život, odmítající potraty, takové vysvětlení ale nikterak neuklidňuje. Podle ní trh navíc brzy zaplaví i další testy, založené na zjišťování DNA plodu. Mohly by například zjišťovat akutní genetické defekty embryí, například Downův syndrom.

To prý povede k růstu potratů. "Cítíme morální nadřazenost nad Sparťany, házející neduživé jedince z Terapijské skály, sami ale otevíráme dveře v konečném důsledku neméně brutálnímu jednání," uvedl mluvčí společnosti Daniel McConchie.

Hlasujte v anketě pod článkem:
Využili/y byste možnost bleskového testu?

Anketa

Využili/y byste možnost bleskového testu?
Ano
65,5 %
Ne
34,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1626 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám