Hlavní obsah

Proč je pro vztah důležité slavit výročí

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slavíte s partnerem pravidelně výročí svatby či den seznámení? Pak děláte dobře. Podle odborníků totiž všechny tyto příležitosti upevňují vztah. Partneři si tak připomenou časy největší zamilovanosti, ale i další společné zážitky, které společně prožili.

Foto: Profimedia.cz

Každý rok společného soužití určitě stojí za oslavu.

Článek

Pokud výročí neoslavujete, pak to zkuste změnit. Každý rok společného soužití určitě stojí za oslavu. I když se nejednalo o rok jednoduchý. Společné překonávání překážek, objevování kompromisů a tolerantnosti patří k základním kamenům pevného a harmonického vztahu.

O výročí svatby by si manželé měli najít chvilku jen pro sebe, říci si navzájem, že se mají rádi a darovat si nějakou drobnost či zážitek, které by jim připomínaly tato jubilea a emoce s nimi spjaté.

Oslavu výročí vždy plánujte společně. Je sice hezké, když si jeden vzpomene a sám od sebe druhého něčím krásným mile překvapí, ale co když zapomene? I když to neudělá záměrně, jeho opomenutí může vzbudit negativní emoce a místo příjemně stráveného okamžiku se vše může zvrhnout ve velkou hádku. Proto nic potajmu neočekávejte a raději si o všem dopředu promluvte. Nejde přece o to, si vzájemně dokazovat, kdo je lepší, že si vzpomněl.

Zlatá svatba aneb Výročí společných 50 let
Zlatá svatba je první okamžik, kdy je možné provést opakování manželského slibu. Manželé sezvou rodinu a přátele a veřejně před nimi obnoví manželský slib. Manželé si mohou opět vyměnit i snubní prstýnky.

Jak slavili naši předci

Společný život oslavovali i naši předci. Proto i pro jednotlivá léta společného soužití existuje lidové pojmenování. Názvy se dávaly obvykle podle toho, čím se manželé obdarovávali.

Výročí svatby
RokyNázev
1Bavlněná
2Papírová
3Kožená
4Květinová (Ovocná)
5Dřevěná
6Železná (Zinková)
7Vlněná (Měděná)
8Bronzová (Plechová)
9Hliněná
10Cínová (Růžová)
11Ocelová
12Hedvábná
13Krajková
14Slonovinová
15Křišťálová
20Porcelánová
25Stříbrná
30Perlová
35Korálová
40Rubínová
45Safírová
50Zlatá
55Smaragdová
60Diamantová
65Kamenná
70Platinová (Briliantová)
75Korunovační (Nebeská)
80Multiplatinová

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám