Hlavní obsah

Sexuolog Jaroslav Zvěřina: Extatický rytmus a vzrušující vibrace

Právo, Jaroslav Zvěřina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdysi jsme posuzovali případ sexuálního devianta, který si své intimní hrátky s mladými dívkami nahrával na tehdy špičkovou techniku - páskový magnetofon. Museli jsme projít celé hodiny nahrávek sexuálních zvukových kulis.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Jeden ze znalců, který přetrpěl celý tento „koncert“, pravil, že mu ty zvuky ze všeho nejvíc připomínaly závody osmiveslic. Hlavně tím, jak se v nich pravidelně a stereotypně vyskytovala jednoduchá citoslovce, vzdechy a intimní šplouchání.

Rytmus je důležitý při každém chování, které má vést k intenzivnímu vzrušení nebo až k extatickému vytržení. Tvrdí se, že milenecký pár, který dokáže perfektně tancovat, stejně dokonale souloží. Tedy z hlediska sladění a harmonie rytmu.

Dosáhnout orgasmu u některých žen, ale i u některých mužů, je záležitost neobyčejně pracná. Proto si pořizují stimulační přístroje, jejichž vibrace se dají hodně regulovat.

Lidé rádi vyhledávají rytmické zážitky i mimo oblast sexu. Týká se to především tance a hudby. Když pozorujeme vybičované reakce některých fanoušků i fanynek na koncertech hvězd, máme dojem, jako by se do nich promítaly i sexuální emoce.

Rytmus a s ním spojené vibrace se uplatňují také při autoerotických stimulacích. Masturbace za pomoci nejrůznějších erotických pomůcek je rovněž záležitostí velmi prastarou. Nekoitální dráždění genitálu mužů i žen samozřejmě rovněž.

Zatímco nízká sexuální vzrušivost je u mužů věcí velmi neobvyklou, u žen jde o problém častý. Už starověcí lékaři a porodní báby uměli zklidnit neuroticky nervózní pacientky tím, že jim navozovali orgasmus drážděním genitálu vhodnými instrumenty.

Devatenácté a dvacáté století vneslo do těchto stimulačních pomůcek moderní technologie. Nejprve samozřejmě mechanické, parní a horkovzdušné. Později i elektrické. Dnes celé této oblasti dominují erotické hračky na baterie.

Žárlili na vibrátor

Jejich velké popularitě se nemůžeme divit. Dosáhnout orgasmu u některých žen, ale i u některých mužů, je záležitost neobyčejně pracná. Proto si pořizují stimulační přístroje, jejichž vibrace se dají hodně regulovat. Ať už jde o jejich frekvenci, rozkmit, nebo sílu. Jedna frekvence a jedna síla vibrací jim připadne málo vzrušující.

Celá řada mileneckých i manželských dvojic dokáže vibrátory zapojit do svých párových erotických her jako prvek, který je obohacuje. Ale měl jsem i několik pacientů, kteří neslýchaně žárlili na nevinný vibrátor jenom proto, že si ho oblíbila jejich partnerka.

V médiích se o vibrátorech nejčastěji píše v souvislosti s pohlavním vzrušením a orgasmem u žen. Používají je však také muži, kteří dokážou dospět k vyvrcholení jenom při použití výkonného vibračního aparátu.

Nejčastěji se s tímto jevem setkáváme u pacientů, kterým ztrpčuje život poúrazové poranění páteře. Počet těchto mužů se zvyšuje s přibývajícím počtem dopravních nehod.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám