Hlavní obsah

Kdy je dobré být sobecká a myslet sama na sebe

Novinky, bok

Udělat si čas od času prostor jen pro sebe je přínosné nejen kvůli relaxaci a odpočinku, ale i pro posílení sebevědomí. Stejně tak je vhodné si někdy prosadit vlastní názor a umět se pochválit. Být někdy jednoduše sobecké ženám rozhodně neuškodí.

Foto: Profimedia.cz

I ženy mají právo být občas sobecké a nechat vyniknout své přednosti, aniž by se musely cítit provinile.

Článek

Všeobecně převládá názor, že více na sebe myslí muži. V pravidelném deníku Americké psychologické asociace s názvem Psychological Bulletin se specificky uvádí, že muži jsou mnohem větší narcisté než ženy.

Pocity sebestřednosti, osobní dokonalosti a důležitosti jsou jednoduše jejich pohlaví mnohem bližší. A i když jsou takoví jedinci z pohledu žen většinou označováni jako hlupáci, není na škodu jejich chování čas od času alespoň trošku napodobit. Ženám větší sebevědomí rozhodně prospěje, a muži alespoň nebudou mít pocit, že mají ve všem navrch.

Server Women´s Health magazine přinesl seznam několika situací, kdy by se neměly ženy rozhodně podrobovat někomu jinému a raději být jednoznačně samy sebou. Prostě chvíli sobecké.

Pochvala

Ženy jsou rády chváleny, přesto když se tak stane, nedokážou si onen okamžik užít a vychutnat. Místo aby poděkovaly a měly radost, spíše začnou oponovat, že o nic nejde.

Takže pryč se slušností - příště poděkovat a užívat si to.

Zvýšení platu

Málokdo se cítí finančně doceněn, co se zaměstnání týče. Pokud je ale člověk přehlížen neprávem, měl by se umět ozvat. To platí zvláště pro ženy, které se v podobných situacích raději stáhnou a čekají, až se to samo nějak vyřeší.

Vlastní docenění

Vyhlídka kariérního postupu je něčím, co lidi motivuje k lepším výkonům. Když se tak konečně stane, jsou muži a ženy diametrálně odlišní v tom, jak si to užívají. Zatímco muži většinou o svém výkonu informují kde koho a řádně to oslaví, ženy bývají více při zemi.

Přitom pro skromnost není v takové chvíli opravdu místo. Na oslavě vlastní snahy a zásluh není nic špatného.

Sex

Říká se, že aby partnerský vztah vydržel co nejdéle, je třeba dělat kompromisy. Část pravdy na tom sice bude, ne vždy by měla být ale žena tou osobou, která bude kompromisy dotčena více. A to se týká i sexu.

Vztah 

Když vztah nesplňuje to, co od něj žena očekávala, není v něm spokojená a partner ji nedoceňuje, proč v něm setrvávat? I v tomto ohledu je sobeckost na místě. Spokojenost a štěstí si zaslouží každý.

Pohovor

Kdy využít své kvality víc než na pohovoru na novou práci? Stejně jako by se neměly osobní kvality přeceňovat, rozhodně by se neměly ani podceňovat. Pokud je žena v něčem opravdu dobrá, měla by to předložit jako své velké plus a stát si za tím.

Spokojenost s vlastním tělem

Společenské požadavky na současné ženy nejsou rozhodně malé, a to i co se vzhledu týče. Čím více vyčnívá žena z nepsaného ideálu, o to víc kritická bývá sama k sobě. A mnohdy zcela zbytečně.

Co zkusit obvyklé kritické hodnocení na téma velkého pozadí nebo tukových zásob odložit stranou a začít se víc chválit? Vždy se najde něco, co za pochvalu stojí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám