Hlavní obsah

Sexuolog Jaroslav Zvěřina: Čím hrozí internetový sexting

Právo, Jaroslav Zvěřina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sex má na internetu různé podoby. Někoho zajímají pornografické weby. Další využívá nejrůznější seznamky nebo chaty, tedy diskuse. Jiného přitahuje spíš skype s webovou kamerou, kde si s vybraným objektem může sdělovat různé romantické nebo naopak peprné intimnosti. A nejen sdělovat, díky kameře i ukazovat.

Foto: Profimedia.cz

Erotické fotografie, které jsme v zamilovanosti svěřili přes internet partnerovi, se dají snadno zneužít. A to i po letech. Mnohé populární osobnosti o tom vědí své.

Článek

Řada hospodyněk a studentek si přivydělává tím, že při studiu nebo mezi praním, žehlením a vařením provozují na webech striptýz. Samozřejmě za peníze. Na internetu se prý realizuje asi 70 procent placených erotických služeb. Příjmy z tohoto podnikání dosahují podle odhadu některých odborníků až 300 miliard korun ročně.

Odehrává se tam také sexting. Tedy výměna textů, obrázků a klipů se sexuálním obsahem. Stává se stále populárnější. Jak mezi mládeží, tak mezi dospělými, a někdy dokonce i mezi seniory. V průmyslově vyspělých zemích ho provozuje asi třetina dospívajících a polovina dospělých.

Mezi lidmi přibývá také dvojic, které na otázku, jak se seznámily, odpovídají, že na sociálních sítích nebo na internetových seznamkách. Sexuální témata se stávají i častým doprovodem milostné korespondence, případně komunikace na sítích. To má své pozitivní stránky. Lidé si však často neuvědomují, že informace svěřená chatům, sociálním sítím a seznamovacím databázím se snadno stane informací veřejnou.

Tato skutečnost může hodně pošramotit soukromí nic netušících jedinců. V dobré víře, že komunikují v uzavřeném vztahu, svěří informačním technologiím své erotické zážitky nebo dokonce své erotické obrázky. V poslední době jsem se opakovaně setkal s lidmi, kteří v zápalu romantické zamilovanosti svěřili skutečným nebo dokonce jen fiktivním partnerům či partnerkám své erotické fotografie, případně odvážné erotické úvahy a návrhy.

Zneužití se přímo nabízí

Stavy zamilovanosti netrvají ovšem věčně. Po jejich skončení nebývá většinou možné zcela zničit všechny databáze s choulostivými daty. Zneužití se přímo nabízí. Podstatně častěji litují těchto svých úletů ženy než muži. Zaznamenal jsem ovšem takové problémy také u mužů nebo u gayů a lesbických žen.

Svěřování erotických fotek do rukou lidí, do kterých jsme se zamilovali, se může vymstít, a to i po letech. Mnohá misska nebo filmová hvězda by mohla vyprávět. Zcela specifickými oběťmi sextingu se stávají děti a dospívající. Někteří z jejich vrstevníků dokážou zneužít různě získané erotické obrázky a texty. Snaží se jejich autory nebo objekty šikanovat.

Sociální sítě zneužívají i různí devianti a sexuální delikventi. Lákají děti a mladistvé k erotickým komunikacím. Překvapilo by vás, jaká kvanta erotických fotek a textů dokážou průměrně inteligentní devianti získat od svých dětských protějšků.

Děti pak mohou lákat ke schůzkám a sexuálním službám. Nebo je k nim nutí pod pohrůžkou, že jejich hanbaté fotky pošlou do školy, rodičům a kamarádům. V praxi jsem narazil na sexuálního delikventa, který získával přes internet dospívající dívky k sexuálním službám. Zvládal to překvapivě rychle a snadno. Často jim bylo méně než patnáct let. V několika případech kontaktoval děvče dopoledne na internetové seznamce a odpoledne už s ním měl pohlavní styk za slíbenou odměnu, která byla překvapivě vysoká.

Důležitá role rodičů

Policie obvykle dopadne tyto šikuly, když dívce slíbenou částku nevyplatí. Jedna slečna však udala pachatele jenom proto, že ji po sexu neodvezl do školy. Člověka napadá, jak dlouho může dospělý pachatel využívat této situace, když slíbené částky vyplatí a děvče po sexu do školy doveze. Takové akce dokážou organizovat také homosexuální muži.

V těchto případech není v pořádku vztah dítěte a rodičů. Kriminalisté řeší i sebevražedné pokusy dětí, které vyděrači dostali do zdánlivě špatné situace. Proto mi připadá záslužná práce policejních profesionálů. Snaží se tento druh komunikace s dětmi a s dospívajícími sledovat a pachatele dopadnout.

Hlavní úlohu hrají v případě bezpečnějšího internetu rodiče, případně pedagogové. Je potřeba, aby sledovali, s kým a o čem si děti povídají prostřednictvím informačních technologií. Školáci by navíc měli znát rizika a úskalí veřejného prostoru na internetu. A to už od prvních tříd školní docházky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám