Hlavní obsah

Překvapivé výhody, které přináší sex

Sex není jen chvilkové potěšení, přináší i řadu jiných výhod, které pozitivně ovlivňují kvalitu života. Jde především o benefity s vlivem na zdraví i psychiku. Přinášíme vám deset zajímavých a také překvapivých výhod milování podle portálu webmd.com.

Foto: Profimedia.cz

Sex není jen chvilkové potěšení, přináší i řadu jiných výhod, které pozitivně ovlivňují kvalitu života.

Článek

1. Zmenšuje stres, zlepšuje krevní tlak

Pravidelný sexuální život má kladný vliv na míru stresu i na krevní tlak. Tyto výsledky přinesla skotská studie, které se zúčastnilo 24 žen a 22 mužů, u kterých se zkoumalo, jak pravidelný sex ovlivňuje stresové situace. Bylo potvrzeno, že lidé mající pravidelný pohlavní styk zvládají stresové situace daleko lépe než lidé, kteří se milují málo, nebo vůbec.

Tato studie se zabývala také vlivem sexu na hodnoty krevního tlaku. Vědci došli k závěru, že lidé, kteří žijí ve vztahu a pravidelně se milují, mají lepší krevní tlak. Přestože se během sexu zvýší tepová frekvence, faktem zůstává, že pravidelný sexuální život udržuje hodnoty krevního tlaku na zdravé úrovni, což funguje i jako prevence proti stresu.

2. Zlepšuje imunitu

Pokud máte sex jednou až dvakrát týdně, pak si můžete být jistí, že tím posilujete imunitu. Díky tomu se totiž zvyšuje hladina imunoglobulinu A, který chrání vaše tělo před nachlazením a dalšími infekcemi.

K tomuto zjištění došli vědci z Wilkes University. Do své studie zapojili 112 vysokoškolských studentů, kteří si vedli záznamy, jak často měli sex. Ti, kteří měli pohlavní styk jednou či dvakrát týdně, dosáhli vyšší hladiny imunoglobulinu A.

3. Pomáhá hubnout

Milování je velice nenásilný a přirozený způsob hubnutí. Pokud například strávíte sexem třicet minut, pak spálíte až 85 kalorií. „Sex je lepší než cvičení,“ říká americká sexuoložka Patti Britton, PhD. Má pozitivní vliv jak na fyzickou, tak na psychickou stránku života. Samozřejmě, že nezhubnete tak rychle, jako když budete denně navštěvovat posilovnu, ale jistě vám to ve vašem snažení za dosažením vysněné váhy pomůže.

4. Snižuje riziko infarktu

Sex má pozitivní vliv na zdraví vašeho srdce. Dvacet let trvající britská studie ukázala, že muži, kteří měli pohlavní styk dvakrát či vícekrát týdně, jsou méně náchylní k infarktu než muži, kteří měli styk méně než jednou měsíčně. U žen, které se milovaly v průměru třikrát týdně, se snížilo riziko infarktu až o polovinu.

5. Zvyšuje sebevědomí

Podle výzkumu vědců z University of Texas, který byl publikován v Archives of Sexual Behavior, je zvyšování sebevědomí jedním z 237 důvodů, proč lidé mají sex. „Jedním z primárních důvodů, proč lidé praktikují sex, je, že se po něm cítí lépe, sebevědoměji,“ říká Gina Ogden, PhD, sexuoložka a poradkyně v oblasti manželství a rodiny. A dodává: „Sebevědomí a sebeúcta je základem kvalitního sexu a naopak.“

Samozřejmě, že podstatou zdravé sebedůvěry není jen uspokojivý pohlavní styk. Pokud však prožíváte s partnerem kvalitní sex, cítíte se přitažlivá, žádoucí a krásná, pak vám to může dodat sebevědomí i v dalších oblastech života. A funguje to i naopak. Pokud jste sami se sebou spokojení, milování si mnohem víc užijete.

6. Větší intimita

Milování a orgasmus zvyšuje v krvi hladinu oxytocinu, tedy hormonu lásky, který pomáhá budovat mezi lidmi pouto a důvěru. Ženy, které mají častý fyzický kontakt s partnerem, mají prokazatelně vyšší hladinu oxytocinu.

7. Zmírňuje bolest

Mezi další pozitivní vliv hormonu lásky oxytocinu patří pozitivní vliv na bolest. Těsně před orgasmem se jeho hladina zvyšuje až pětinásobně. Takže pokud vás například bolí hlava a po sexu bolest zázračně zmizí, můžete si být jistí, že vám pomohl oxytocin, který probudil endorfiny, které zmírňují bolest hlavy, svalstva, zad nebo kloubů.

8. Snižuje riziko rakoviny prostaty

Jak dokazují některé průzkumy, častá ejakulace, zejména u mužů kolem dvaceti let, snižuje riziko rozvoje rakoviny prostaty ve starším věku. Jako příklad lze uvést studii publikovanou v časopise Journal of the American Medical Association, která poukázala na zjištění, že pokud měli muži 21 a více ejakulací za měsíc, byli méně náchylní k rozvoji rakoviny prostaty než muži, kteří měli čtyři až sedm ejakulací měsíčně.

9. Zlepšuje spánek

Hormon oxytocin má také velmi pozitivní vliv na kvalitu spánku, tedy i vaši celkovou relaxaci. Podle odborníků je nejlepší praktikovat sex těsně před spaním. Vaše tělo je poté uvolněné, odplaví se starosti a podaří se vám snáze usnout.

10. Zlepšuje kvalitu pleti

Vzhledem k tomu, že pohlavní styk podporuje cirkulaci krve, tím přivádí do kůže větší množství kyslíku a pleť poté vypadá zdravější a krásnější. Pravidelná sexuální aktivita také podporuje tvorbu kolagenu, a tím pádem se zpomaluje rozvoj vrásek a pleť vypadá mladší. Milování má však kladný vliv nejen na pleť, ale také na kvalitu vlasů a nehtů.

Reklama

Související témata:

Související články

Radim Uzel: Středňáci při sexu víc riskují

Sexualita na sebe bere v různém věku různé podoby. Také intenzita našich sexuálních požadavků a prožitků se v průběhu života mění. Pubertální chlapci si často...

Výběr článků

Načítám