Hlavní obsah

Po krachu prvního manželství může vyjít druhý pokus

Novinky, Veronika Housková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V průměru každá druhá vdaná žena zažije podobný životní scénář – láska, svatba, manželství, děti, problémy, rozvod. Některé ženy se chtějí další životní epizody s názvem manželství podruhé vyvarovat, jiné se dalšímu pokusu nebrání a doufají, že tentokrát jim to vyjde. Je však takové přání reálné?

Může vyjít manželství na druhý pokus?Video: Novinky

 
Článek

Většina žen vstupuje do prvního manželství s přesvědčením, že jde o lásku až za hrob, která jim vydrží po celý život, a ani si nechtějí připustit, že by to mohlo dopadnout jinak. Krásná romantická svatba, šaty s vlečkou, zámek, třípatrový dort, romantické fotografie při západu slunce jsou snem mnoha žen.

Po pár měsících přichází šedivá každodenní rutina – práce, domácnost, připojují se problémy s dětmi, hádky a z ideálního muže, prince na bílém koni, se pomalu ale jistě stává někdo, kdo s ničím nepomůže, věnuje se jen své práci a koníčkům, místo aby si našel čas na ženu a děti. Přichází radikální rozhodnutí – rozvod – a v občanském průkazu se objeví ne příliš oblíbené označení „rozvedená“.

Nový muž a další žádost o ruku

Začíná nový život bez partnera. Uplyne nějaký čas a objeví se jiný muž, který je hodný, má rád děti a dokáže vrátit do života lásku a oporu. Ve vztahu, který přichází po rozvodu, se ženy chovají jinak, než v předešlém vztahu. Jsou opatrnější, chtějí se vyvarovat chyb, na kterých jejich manželství ztroskotalo.

Ale co dělat, když se nový partner jednoho dne rozhoupe, poklekne, vytasí se s krabičkou a prstýnkem a opět je na řadě již známá scéna? Člověk si nakonec zvykne být sám, rozhodovat sám za sebe a postarat se o své děti. Má smysl vrhat se do něčeho, co už tu jednou bylo a nemělo to zrovna happy end?

Polovina rozvedených žen se brzy znovu vdá

Podle celosvětových statistických údajů se v průměru 54 % žen do pěti let od rozvodu znovu vdá. Ne příliš optimismu asi dodá fakt, že 15 % těchto druhých manželství skončí tři roky po svatbě.

„Nečastějším důvodem rozpadu druhého manželství je například špatný vztah mezi dětmi a novým partnerem jejich rodičů, nesnášenlivost mezi současným a bývalým manželem, opakování stejných chyb, kterých jsme se dopustili v předešlém vtahu, a ať chcete nebo ne, jednou z příčin rozpadu vztahu mohou být i peníze, tedy rozdílný názor na finance,“ říká americký expert na manželství Larry Bilotta.

Mnoho žen však místo dalšího sňatku volí raději život na psí knížku, nebo partnerský vztah bez společné domácnosti. „Je pravdou, že většina lidí si velice pečlivě rozmýšlí, zda uzavřít druhý sňatek, protože už vědí, co manželský život obnáší a jaký zásah do života může udělat rozvod nejen jim, ale i jejich dětem. Proto lidé mnohdy dávají přednost vztahu bez svatby,“ vysvětluje Bilotta.

Na druhou stranu je třeba si uvědomit, že pokud vztah není potvrzený úředně, má to i mnoho nevýhod. V případě, že se partner dostane do nemocnice, lékaři ze zákona nemohou říct, co se stalo a zda je vše v pořádku či nikoli. A nemluvě o situaci, kdy je potřeba si půjčit na bydlení, manželská půjčka je bezesporu výhodnější. Pokud se jedná o dalekou budoucnost, faktem zůstává, že vdovský důchod lze získat pouze v případě, že byli partneři oddáni.

Jak dosáhnout spokojenosti v dalším vztahu

Pokud se rozhodujete, zda stanout podruhé v životě před oltářem či nikoli, zkuste si promyslet následující.

Předešlý vztah

Podle amerického poradenského serveru Marriage Success Secrets trvá od dvou do pěti let, než se člověk srovná s tím, že mu manželství zkrachovalo. A to bez ohledu na fakt, zda bylo manželství šťastné, nebo ne. Pokud člověk nemá vyřešenou minulost, nemá cenu se pouštět do nového vztahu.

Děti

Budování vztahu s nevlastními dětmi je jeden z největších problémů, na které mohou páry narazit. Je třeba se připravit na to, že děti si na nového partnera budou zvykat měsíce, ale klidně i roky. Děti navíc často hledají viníka rozvodu rodičů mimo rodinu a nový partner pro ně může být vetřelcem. Hlavní autoritou by pro potomky měli zůstat biologičtí rodiče, a až poté nevlastní rodič. Je dobré podporovat své děti ve vztahu k biologickému otci a netlačit na něj v otázkách vztahu k nevlastnímu otci.

Opakované chyby

Je důležité snažit se vyvarovat stejných chyb, které byly v předešlém vztahu příčinou i drobnějších hádek a problémů. Podstatné je, že existuje nový vztah, s novým partnerem, který může být zcela odlišný od bývalého manžela. Minulost by do nového vztahu neměla zasahovat.

Finance

Finanční záležitosti v druhém manželství mohou být komplikovanější. Oba partneři jsou zvyklí zacházet s penězi po svém, tak jak to fungovalo v předešlé rodině. Je dobré seznámit partnera s vlastní finanční situací a naopak. Nikdy nebývá na škodu prodiskutovat otázky týkající se alimentů, pravidelných plateb, úspor, příjmů, atd.

Reklama

Související témata:

Související články

Pauza ve vztahu neprospěje každému

Jsou okamžiky, kdy nedorozumění mezi manželi či nesezdanými partnery je tak intenzivní, že pauza a tedy chvilkové odloučení může být tím nejrozumnějším...

Výběr článků

Načítám