Hlavní obsah

Měsíční perioda patří k nejčastějším zabijákům vztahu

Novinky, Dana Sokolová

Hormony dělají se ženami divy. S plánovaným příchodem měsíčků stoupá u žen nervozita, napětí, ale i citová labilita. A se ženami je doslova k nevydržení. Jsou výbušné, plačtivé a mnohdy skutečně velmi nepříjemné.

Foto: Profimedia.cz

Některé ženy v době těsně před menstruací jsou skutečně nepředvídatelné a mohou se změnit v monstra.

Článek

Bohužel toto velmi náročné období pro všechny končí až po skončení periody. Zvláště pokud ženy silně krvácí. Obavy ze zašpinění a dalších trapasů jen stupňují jejich úzkost a tím i nepředvídatelné chování.

"Dalo by se říci, že žiji se dvěma ženami. Čtrnáct dní s jednou, jež je usměvavá, zábavná a milá a skutečně moc fajn holka a dalších 14 dní s pravým opakem - nervózní, výbušnou hysterkou. Je to skutečně neuvěřitelné, jak moc se moje partnerka v období měsíce mění. Po pár letech jsem si už na to zvykl, ale byly doby, kdy jsem přemýšlel, že vztah ukončím," svěřuje se čtyřicetiletý Oldřich.

Sexuolog Radim Uzel potvrzuje pocity Oldřicha. Podle něj jsou některé ženy v době těsně před menstruací skutečně nepředvídatelné a mohou se změnit v monstra. Některé páchají např. dopravní přestupky, jiné házejí talíři, další podávají žádosti o rozvod.

Podle psychoterapeutky Christine Webberové je doba před menstruací a během ní pro ženu i jejího partnera velmi zatěžkávajícím obdobím.  A ne každý pár se s tímto obdobím dokáže vyrovnat. Proto celá řada sexuologů hovoří o menstruaci jako o zabíječi vztahů. Zvlášť pokud své stavy žena neřeší či o svých pocitech nedokáže mluvit.

O problému je třeba mluvit 

Samozřejmě ne všechny ženy jsou stejné, některé toto období zvládají s určitou grácií, nicméně neexistuje žena, která by se v tomto období cítila naprosto stejně dobře, jako v jiných dnech.

"Ženy by se neměly bát o svých pocitech mluvit. A to nejen s partnery, ale i s lékaři. Pokud se žena svěří svému gynekologovi, zajisté spolu naleznou optimální řešení. V dnešní době již existuje několik forem léčby. A je zbytečné, aby se ženy kvůli tomuto nepříjemnému období stresovaly a jinak trápily," radí doktorka Diana Mansourová, ředitelka sexuologické zdravotní služby z Newcastlu.

Podle odborníků se nejlépe hormonální hladina stabilizuje pomocí hormonální antikoncepce. Ženy díky ní netrpí tolik premenstruačním syndromem a celkově menstruaci mnohem lépe snášejí. Nicméně ani antikoncepce není jediným řešením. Lékaři dnes ženě mohou nabídnout i nehormonální řešení.

Sexuální abstinence není nutná, spíše naopak

Velmi uklidňujícím dojmem na ženy v tomto období působí sex. Bohužel, ne všechny ženy si to dokáží připustit. Obvykle se stává, že muže spíše odmítají. Což je samozřejmě škoda. Teď hovoříme o období těsně před menstruací. Sex během menstruace je pro mnohé ženy ještě větší tabu. Nicméně i v tento čas odborníci sex jako takový ženám doporučují. Nejedná se o nic špatného, ani zdraví škodlivého.

Několik rad, jak zvládnout sex během periody
Zkuste kondom pro ženy. Dokáže zachytit menstruační krev a zároveň ženu ochránit před infekcí či nechtěným těhotenstvím. Zároveň nijak neomezuje mužský penis.
Další variantou jsou menstruační pohárky, které zabraňují úniku menstruační krve a lze tak prožít i krásnou předehru bez zašpinění.
Dejte na postel červené prostěradlo, zabráníte tak především vizuálnímu šoku ze špinavosti.
Používejte nejrůznější savé podložky, které mohou minimalizovat škody na posteli.
Doslova ideálním místem pro sex během periody je sprcha. Užijete si a zároveň se budete moci okamžitě umýt a nemusíte být ve stresu z červené pohromy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám