Hlavní obsah

Radim Uzel: Registrované partnerství rodinu nezničilo, jak předpovídali odpůrci

Právo, Radim Uzel

Zanedlouho to bude pět let, co Česká republika přijala zákon o registrovaném partnerství homosexuálních občanů. Tento zákon 115/2006 Sb. platí od 1. července 2006. Poslanci ho při projednávání v parlamentu vytrvale zamítali. Nakonec ho vetoval i prezident republiky. Hlavní námitka byla: zákonné partnerství gayů a lesbiček ohrozí rodinu.

Foto: Profimedia.cz

Rodina v ohrožení není

Článek

Po pěti letech se můžeme zeptat: kolik rodin bylo ohroženo? Kde můžeme vidět ty obávané následky morálního nahlodání tradičního manželství? Kde jsou ty případy zuřivých porozvodových bojů, jaké vídáme u heterosexuálních párů, když válčí třeba o dítě? Černá kronika často zaznamenává únosy dětí, jejich ukrývání v zahraničí a na tajných místech. Před zraky televizních kamer si rodiče rvou z náruče svá plačící dítka.

Dokonce jsme se mohli dočíst i o vraždách nezletilých dětí motivovaných pouze pomstou na manželovi nebo manželce. Děcko se v nich stalo zbraní při vyřizování partnerských sporů. Rád bych věděl, kolik těchto rodičů bylo homosexuálních. Jak přispěla možnost registrovaného partnerství ke všem těmto hrůzám?

Foto: Profimedia.cz

Nedávný výzkum ukázal, že nejlépe tělesně i duševně prosperující děti se rodí ženám po úspěšné léčbě neplodnosti. Také asistovaná reprodukce, nebo jak se říká „dítě ze zkumavky“, plodí většinou děti chytré, zdravé a společensky úspěšné. Není to v důsledku úspěšného výběru spermie nebo vajíčka. Ale spíše proto, že to jsou děti chtěné, s láskou očekávané a vlastně vymodlené.

Tyto skutečnosti hovoří pro to, aby vyspělé společnosti umožnily metody asistované reprodukce i lesbickým ženám. V USA se odhaduje, že nejméně 1–5 miliónů lesbických žen počalo potomka v heterosexuálním vztahu. Více než polovina z nich se dříve nebo později se svými partnery rozešla. A začaly žít se ženou.

Děti vyrůstající v rodinách lesbických a homosexuálních partnerů nejsou podle výzkumů homosexuálně orientované. Mají jen na tuto orientaci pozitivní názory.

Nejméně čtyři výzkumy zahrnující desítky takovýchto případů zjišťovaly následný vývoj jejich dětí. Žádný u nich nezjistil nějaké odchylky. A vyvrátily tak obavy z atypického sexuálního vývoje. Jediným rozdílem bylo, že tyto děti měly pozitivní názory na homosexualitu, přestože nebyly homosexuálně orientovány.

Foto: Profimedia.cz

Lázně Piešťany

To jim sice brání, aby se staly platnými členy katolické organizace Institut svatého Josefa. Nicméně schopnost akceptovat lidskou sexuální různorodost asi nemůžeme považovat za negativní osobnostní povahový rys.

Řada evropských zemí umožňuje osamělé ženě adopci dítěte nebo umělé oplodnění. Mnohé z žen tají svou homosexuální orientaci z obavy z následné diskriminace zdravotníky. Také děti z lesbických rodin se až v 18 % setkávají s homofobními postoji učitelů nebo spolužáků. Zejména starší lidé trpí častějšími předsudky.

Zdá se ale, že se blýská na lepší časy. Až dnešní mladá generace zasedne v poslaneckých lavicích, bude argumentace ohrožení rodiny homosexuály zaznívat téměř středověkým tónem. A možnost adopce dítěte homosexuálním párem se stane samozřejmostí.

Anketa

Souhlasíte s Radimem Uzlem ohledně registrovaného partnerství?
Ano, moc jsem tomu fandil/a a je dobře, že ta možnost je
83,5 %
Ano, přestože jsem původně byl/a proti
1,2 %
Ne, nevidím na registrovaném partnerství nic pozitivního
6,6 %
Ne, mělo by se opět zakázat
6,4 %
Nemám na toto téma žádný názor
2,3 %
Celkem hlasovalo 1625 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám