Hlavní obsah

Častý důvod k rozvodu po padesátce? Nedostatek sexu a porozumění

Novinky, Bohumila Kunertová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Padesátka na krku - pro někoho děsivá představa, pro jiného naopak nová etapa života. Děti odrostou, postaví se na vlastní nohy a vy tak máte možnost trávit více času s partnerem. Přesto je ale skutečnost poněkud jiná. Mnohá manželství právě po padesátce končí rozvodem. A důvod? Nedostatek sexu a porozumění u partnera.

Foto: Profimedia.cz

U padesátníků bývají podle průzkumu nejčastějšími důvody pro ukončení vztahu nedostatek sexu a emocionální chlad ze strany partnera.

Článek

Odborníci se domnívají, že mnoho párů se po odstěhování dospělých dětí dostane do fáze, kdy začnou závažně přehodnocovat svůj dosavadní život. Pokud manželství bylo delší dobu udržováno právě jen kvůli dětem, je rozvod prvním řešením, které se nabízí, uvedl server Daily Mail.

Firma Saga Legal Services, která se specializuje na produkty pro lidi nad 50 let, si proto nechala zpracovat průzkum, jaké důvody nejčastěji lidé uvádějí při rozvodu.

Z pohledu mužů byl nejčastějším důvodem pro ukončení manželství nedostatek zájmu o sex ze strany manželky (25 procent). Většina žen pak naopak jako důvod uvedla, že byl jejich partner vůči nim citově chladný (28 %).

Dvacet sedm procent dotázaných pak uvedlo, že je v manželství již nic nedrželo. Deset procent párů si pak už nemělo ve vztahu co říci.

Nedostatek financí nehraje takovou roli

Finanční prostředky jsou pro dobré fungování vztahu či manželství jistě také důležité, jako důvod rozvodu ale nejsou až tak podstatné. Jako hlavní důvod k ukončení manželství uvádí nedostatečnou finanční podporu ze strany partnera pouze devět procent dotázaných, osm procent párů se naopak rozvedlo kvůli přílišnému utrácení druhé polovičky.

Mezi hlavními příčinami rozvodů nechybí ani práce. Zaměstnání, které jim ničilo život, uvedlo jako hlavní příčinu osm procent respondentů, pět procent manželství pak skončilo proto, že partner/ka v zaměstnání často flirtoval/a s kolegy.

Rodinné problémy také hrají ve statistikách rozvodovosti svou roli. Pět procent dotázaných se rozvedlo až ve chvíli, kdy děti dorostly a byly soběstačné. Čtyři procenta manželských párů pak ukončila manželství kvůli sporům s partnerovými rodiči či příbuznými.

Nejčastější důvody k rozvodu
28 % - Emocionální chlad ze strany partnera
27 % - Partnery v manželství už nic nedrží (děti)
25 % - Nedostatek sexu
23 % - Neschopnost partnera řešit problémy
23 % - Různé
14 % - Nepříjemné chování ze strany partnera
13 % - Vztah s novým partnerem
12 % - Odcizení partnerů
11 % - Závislost partnera na alkoholu, drogách
10 % - Partneři si nemají ve vztahu co říct
9 % - Neschopnost vycházet s nevlastními dětmi partnera
9 % - Nedostatečná finanční podpora ze strany partnera
8% - Náročné zaměstnání, které ničilo vztah

Čím déle jsou lidé spolu, tím méně toho o sobě vědí

Odborníci na vztahy se domnívají, že čím déle jsou dva lidé spolu, tím víc ztrácejí přehled o partnerovi. Na toto téma také provedli malý test mezi lidmi, kterých se ptali na oblíbené jídlo partnera, filmy nebo vybavení domácnosti.

Ve všech skupinách vykázaly páry, které spolu žijí déle než 40 let, mnohem horší výsledky než páry, které jsou spolu dva roky. Markantní rozdíly pak byly jednoznačně vidět v kategorii "oblíbené jídlo".

"Jedním z důvodů těchto výsledků může být i fakt, že starší páry věnují méně pozornosti jeden druhému, protože se domnívají, že se již dostatečně znají," uvedl Benjamin Scheibehenne z univerzity v Basileji, který vedl výzkum.

Reklama

Související témata:

Související články

S rychlým rozvodem pomůže mediátor

O tom, že je rozvod jedna z nejvíce stresujících záležitostí vůbec, není pochyb. Statistiky uvádějí, že z hlediska psychické zátěže se rozvod řadí na druhé...

Výběr článků

Načítám