Hlavní obsah

Radim Uzel: Sňatek z lásky, nebo kvůli penězům

Právo, Radim Uzel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se podíváme do historie manželských svazků, vidíme, že manželství obvykle nevzniklo kvůli uspokojování sexuálních potřeb. Většinou se jednalo o smlouvu, která se týkala ekonomiky společného hospodaření, hlavně za účelem výchovy potomstva. V celé historii lidstva se sňatky uzavírají spíše z rozumu než z lásky. Naše společnost je tedy jakousi výjimkou.

Heidi Janků a její manžel jsou spolu už 28 letVideo: Novinky

 
Článek

Co svět světem stojí, harmonizuje totiž rodina dvě protichůdné tendence muže a ženy. Zatímco muž má snahu rozmnožovat svůj genetický materiál po co možná nejširším biologickém terénu, zplodit pokud možno co nejvíce dětí s co nejvíce ženami, usiluje žena naproti tomu o získání odpovědného živitele, který bude chránit ji stejně jako její potomstvo.

Odtud pramení větší touha muže po sexuálních avantýrách, nevěře, nebo alespoň občasném odskoku, a proti tomu tendence ženy držet si tatínka doma. Muž si k tomu vybírá mladou, plodnou a sexuálně atraktivní partnerku, žena pak muže rovněž zdravého, statného a takového, který má dobrý „přístup ke zdrojům“.

Manželská, nebo ekonomická smlouva?

V naší době to už neznamená jistou mušku nebo dobře nabroušený oštěp, ale spíše tučné bankovní konto a naditou peněženku. Některé ženy pak volí vykutálený postup takzvané smíšené reprodukční strategie: za manžela pojmou toho bohatého a dítě zplodí s tím zdravým. Důkazem jsou pak manželky vysoce postavených bankéřů a politiků, které otěhotní se svým bodyguardem.

Některé ženy volí vykutálený postup takzvané smíšené reprodukční strategie: za manžela pojmou bohatého muže a dítě zplodí s tím zdravým.

Manželská smlouva je tedy v první řadě smlouvou ekonomickou. A je už jedno, jestli ji dvojice uzavřela před bohem, domorodým šamanem, nebo starostou. Nebo jestli ji zpečetila kuriózními obřady, snubními prsteny, případně razítkem. Někdy se uzavírá jenom podáním ruky, jako obchodní smlouvy v Americe. Tento postup však v sobě skrývá riziko snadnějšího vyklouznutí. Co není psáno, to není dáno.

V některých společenstvích se svazek předem zabezpečuje obřadem zásnub. Z právního hlediska bychom to mohli označit jako smlouvu o smlouvě budoucí.

Zdá se vám moje pojednání cynické, lásky zbavené a příliš ekonomické? Je, to musím přiznat, ale podobný postup doporučuje i odborná literatura. Že je racionální, to potvrzují také rozvodové statistiky.

Ekonomické vazby trvají až do smrti, sexuální ne

Neochuzujeme však zejména mladé lidi o poezii lásky? Nakonec i sexuální harmonie přispívá k manželskému štěstí a spokojenosti. Není však zdaleka faktorem jediným. A zatímco ekonomický svazek trvá, intenzita manželského sexuálního života pozvolna ochabuje. Úbytek manželských sexuálních styků je přímo úměrný přibývajícímu věku partnerů a délce trvání jejich svazku.

Kolem třicátého roku věku mají manželé styk v 99 % případů, ve věku mezi třiceti a čtyřiceti se manželská sexuální aktivita snižuje v průměru o jedno procento a v další desítce let do padesáti klesá na 93 %. (Je zajímavé, že čtyřicet let je také mezník, kdy se zjišťuje vrchol kumulativního výskytu mimomanželských vztahů.) Po padesátce uskutečňuje sexuální styk asi 80 % manželů a u plných tří čtvrtin populace je možno předpokládat občasný pohlavní styk až do sedmdesátky. Zato ekonomické vazby trvají až do smrti.

Anketa

A co vedlo ke svatbě vás?
Láska
62,1 %
Rozum
9,3 %
Peníze
2,6 %
Neplánované těhotenství
7 %
Hloupost
16,1 %
Sex (první sex až po svatbě)
2,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 7128 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Radim Uzel: Svatební noc je dnes pouhý mýtus

V roce 1896 uvedlo Národní divadlo v Praze hru Jaroslava Hilberta Vina. Pojednává o mladé dívce, která byla svedena a opuštěna. Když posléze najde hodného...

Radim Uzel: G bod jako skvělý byznys

Autoři knihy o G bodu dostali v roce 1982 honorář sto padesát tisíc dolarů. Od té doby se to nepodařilo žádnému z jejich následovníků.

Výběr článků

Načítám