Hlavní obsah

Bezpodmínečná láska může být hodnotnější než ta milostná

– Montreal

Bezpodmínečná láska, při níž člověk druhému pomáhá bez odměny, očekávání či šance na odplatu, je velkým mystériem nejen pro psychology, ale také pro neurology. Těm z Montrealu se teď podařilo odhalit alespoň část z nervového zázemí podporujícího složitou emoci, která je mnohem komplexnější než láska milostná či erotická.

Foto: Profimedia.cz

Bezpodmínečná láska týkající se druhých bez výjimky je považována za jedno z nejvyšších vyjádření spirituality..

Článek

Tým profesora Maria Beauregarda z Montreal University odhalil, že při vnímání bezpodmínečné lásky se aktivuje sedm různých oblastí v mozku vytvářejících tak složitou souhru.

„Bezpodmínečná láska týkající se druhých bez výjimky je považována za jedno z nejvyšších vyjádření spirituality. Nicméně jsme nevěděli nic o tom, co na nervové úrovni za tímto stojí,“ tvrdí profesor Mario Beauregard.

Bezpodmínečná láska vychází z nás za každou cenu, bez ohledu na okolnosti, nic neočekává. Pokud tomu tak není a my za naši lásku očekáváme vděčnost, věrnost, poděkování a lásku, vytváříme sami v sobě pocit strachu, žárlivosti nebo dokonce nenávisti v okamžiku, kdy je nedostáváme.
Magazín Vitae

Silné emocionální pouto 

Profesorův tým pečlivě vybíral osoby, které prokazatelně dokáží pociťovat bezpodmínečnou lásku vůči druhým. Vhodné kandidáty nalezl mezi špatně placenými asistenty a pečovateli o osoby s těžkými vadami učení.

Během pokusu si vybraní dobrovolníci vybavovali pocity bezpodmínečné lásky, zatímco vědci sledovali aktivitu jejich mozku pomocí magnetické rezonance. Aktivních bylo přitom sedm center, přičemž jen tři byly shodné jako u romantické lásky.

Čtyři další centra ale byla zcela odlišná, takže se podle všeho jedná o výjimečný druh lásky. Některá centra souvisela také s produkcí dopaminu, neuropřenašeče, který se účastní vnímání pocitů potěšení, odměny a dokonce i euforie.

„Užitečnost a hodnotnost bezpodmínečné lásky umocňuje vznik silného emocionálního pouta. Takové nezlomné pouto může kriticky přispět k přežití lidského druhu,“ věří profesor Beauregard.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám