Hlavní obsah

Při předepisování antikoncepce lékaři často podceňují riziko embólie

Právo, Petr Veselý

Moderní hormonální antikoncepce je účinným a bezpečným prostředkem, ne však úplně pro každého. Pro určitou skupinu žen může být dokonce velice nebezpečná. Ne každý lékař na to dívky a mladé ženy upozorní.

Článek

Záchranka odvážela sedmnáctiletou Katku ze školní tělocvičny v bezvědomí. Začal závod o její život. „Neužívá vaše dcera antikoncepci?“ volal její mamince jeden z lékařů z nemocnice. „Vyloučeno, to bych musela vědět,“ reagovala matka.

Netušila, že tím lékaře nasměrovala na falešnou stopu. Ztratili cenné minuty, které se při řešení akutních problémů její dcery ukázaly klíčové. Následky embolie, tedy ucpání cév zásobujících oblast mozku, která řídí pohyb, byly tragické. Dívka nemůže pořádně hýbat rukama, zvláště levou, a má omezenou hybnost celé levé části těla.

Je riskantní nečíst příbalový leták

Ve škole otevřeli na přání Katčiny maminky školní skříňku její dcery. Žena v ní našla platíčko s antikoncepčními pilulkami. Do očí jí vyhrkly slzy.

Dcera si nechala předepsat hormonální antikoncepci a před matkou to tajila. Smůla byla v tom, že zdědila vysoké riziko pro tvorbu krevních sraženin. Matka si poruchu krevní srážlivosti před léty dokonce léčila. Hormonální antikoncepce byla tedy pro dceru nejen nevhodná, ale přímo nebezpečná.

„To jste nemohla holku aspoň upozornit, že se jí něco podobného může stát,“ volala rozzlobená matka Katčině gynekoložce. „Je to napsané v každém příbalovém letáku,“ bránila se lékařka. Je, drobným písmem v kapitole Kontraindikace. V letáku, který naprostá většina dívek nečte a nejspíš nikdy číst nebude. Bohužel.

Smrtelný výlet na Nový Zéland

Veronika (18) se na Nový Zéland, kam letěla dělat au-pair, vysloveně těšila. Byla vegetariánka a ekoložka. Na Novém Zélandu měla hlídat děti majitelů ekologické farmy. Na fotkách vypadala farma a okolní krajina nádherně. Část peněz na cestu jí půjčila babička. Let byl klidný, ale dlouhý.

Po příletu Veronika stále bojovala s tím, že se jí točila hlava, cítila se unavená a špatně se jí dýchalo. Také kašlala a bolelo ji na hrudi. Protože měla uzavřené jen nejnutnější zdravotní pojištění, nedostala se k tak dobrému lékaři, jakého by potřebovala. A když už ji sanitka konečně odvážela do nemocnice, bylo pozdě. Embolie plic pokročila příliš daleko. Krátce po převozu do nemocnice zemřela.

Proč je nebezpečné nejíst maso a vajíčka

Matka se s její smrtí nemohla smířit. Usilovně pátrala, co se stalo a jak se tomu dalo předejít. Zjistila, že dcera měla jen malou šanci přežít. Z dvaceti čtyř faktorů, které zkoumají odborníci na rizika dědičnosti, jich naplnila osm, včetně čtyř nejvíce rizikových: Leidenské genetické mutace, vysokého protrombinu, enzymu MTHFR a homocysteinu.

Matka i babička měly tuto dědičnou vadu také. Ale antikoncepci v mládí neužívaly. A když už by pro ně mohla mít smysl, bylo zbytečné se o ni zajímat. Lékaři jim museli odstranit dělohu v relativně mladém věku.

Negativní roli sehrálo i dceřino vegetariánství. Lidé, kteří nejedí maso nebo aspoň vajíčka, mívají málo vitamínu B12. Ten je obsažen hlavně v mase a vaječném žloutku. Pomáhá metabolizovat homocystein, aminokyselinu, která se jinak hromadí v krvi a zvyšuje riziko vzniku krevní sraženiny.

Kombinace dlouhého letu letadlem, dědičných rizik, antikoncepce a vegetariánství se pro Veroniku ukázala zničující.

Pomohlo by jí, kdyby se doma prostřednictvím své praktické lékařky zajímala o to, jak zjistit zdravotní rizika zděděná po předcích, a v některé ze specializovaných poraden si nechala udělat potřebné testy.

Zdravé ženy, které užívají hormonální antikoncepci, let v letadle, tedy v hladinách nad 5000 metrů, nijak neohrožuje. Ženám s vyšší krevní srážlivosti potíže hrozit můžou. A to i tehdy, když hormonální antikoncepci neužívají.

Říct dcerám o všech dědičných chorobách

„Matky by také měly upozornit své dcery, jestli se v rodině objevily nějaké poruchy s krevní srážlivosti, s vysokým homocysteinem nebo s nedostatkem vitamínu B12,“ zdůrazňuje prof. MUDr. Josef Hyánek, DrSc., přední odborník na otázky dědičných metabolických poruch.

„A měly by to udělat ještě před tím, než dcery zahájí pohlavní život, což dnes s velkou pravděpodobností znamená, že si nechají předepsat hormonální antikoncepci.“Co se může stát, pokud to neudělají nebo pokud žijí v iluzi, že jejich dcera je na sex ještě mladá, to naznačují výše uvedené příběhy.

Podle názoru profesora Hyánka by měl gynekolog dívky a ženy důrazně upozornit na to, že kombinovanou hormonální antikoncepci (obsahuje estrogen a gestagen) nesmějí používat ty, kterým hrozí nebezpečí vzniku krevních sraženin a další už zmíněná rizika.

Antikoncepce obsahující jenom gestagen tato omezení nemá. Pouze ženy, které prodělaly karcinom prsu nebo závažné jaterní onemocnění, by měly její užívání probrat se svým gynekologem. Stejně jako rizika a úskalí jakékoliv antikoncepce. Praxe bohužel ukazuje, že ne každý gynekolog to udělá.

Jak velké je riziko

Zdravé ženy se moderní hormonální antikoncepce nemusí obávat. Riziko popsaných potíží s krevní srážlivostí je u nich velice nízké. Pohybuje se v řádech jeden případ na sto tisíc až tři sta tisíc pacientek. Navíc nemusí mít tak dramatické potíže, jaké jsme popsali v příbězích.

Antikoncepce není vhodná pro ženy, které prodělaly:

- zhoubný nádor prsu nebo dělohy;

- mozkovou mrtvici a ischemickou chorobu srdeční;

- chronické jaterní choroby, akutní onemocnění jater nebo zhoubné nádory v nich;

- mají neléčený nebo špatně léčený vysoký krevní tlak, případně je trápí plicní hypertenze či jiné stavy zvyšující rizika kardiovaskulárních komplikací;

- mají cukrovku, která jim už poškodila některé orgány (ledviny, oči, krevní zásobení srdce, končetin atd.)

- a také kuřačky.

Přehnané obavy nejsou na místě. Ale rozumná opatrnost určitě ano. Zejména pak u žen se značným rizikem tvorby krevních sraženin. U nich zmíněné nebezpečí prudce stoupá.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám