Hlavní obsah

Jak přelstít svůj mozek a začít konečně hubnout

Právo, Jana Kantorová

Trvale a správně zhubnout není jednoduché. Musíte se na to naladit. To znamená jediné – začít ve své mysli, nikoli v posilovně nebo v kuchyni. A co si budeme povídat, právě to bývá nejtěžší. Poradíme vám, jak svou hlavu přesvědčit. Ale pozor, důležité je nepřepálit začátek, abyste ji nezahnali do kouta…

Foto: Profimedia.cz

Bridget Jonesová problémy s váhou řešila originálně, po svém…

Článek

Teorii hubnutí už znáte určitě jako své boty – větší energetický výdej plus menší energetický příjem rovná se štíhlá postava. Problém nastává ve chvíli, kdy se nedaří navázat na počáteční nadějné výsledky – proces shazování kil se nějak zadrhne a my zkoušíme nové a nové postupy a diety. Vždyť jsem už pár kil shodila, tak proč to nejde dál? A ono to kolikrát jde přesně naopak, protože nastává onen obávaný jojo efekt.

Jen si sama spočítejte, kolik diet jste vyzkoušela. Kolik hladovek jste protrpěla a kolik potu vypotila? Zhubla jste maximálně pár kil a víc ani ťuk. Háček je s největší pravděpodobností ve vaší hlavě. Tedy pokud nemáte nějaké zdravotní problémy.

Vliv psychiky na hubnutí je sice u každého jiný, ale právě hlava má většinou v oblasti snižování nadváhy právo veta. Jak na ni?

Věřte si

Výzkumy potvrzují, že chcete-li změnit svou váhu, pak je potřeba nejprve změnit svůj postoj k sobě samé a k hubnutí obecně. Věříte si, nebo ne? Pokud touha po změně vychází z vašeho vnitřního já, je to hned jednodušší.

Připomíná mi to film Pokojný bojovník, inspirovaný skutečným příběhem sportovce a spisovatele Dana Millmana. Ukazuje, jak důležité je postavit se vnitřním konfliktům a věřit sami v sebe, aby mohl přijít úspěch. Co se týče vnitřního klidu, je v podstatě jedno, zda se jedná o hubnutí, sportovní úspěchy, zranění či navazování nových vztahů. Princip je vždy stejný. Základ tkví v sebedůvěře a sebelásce.

Ukažte mu výsledky

Úspěšné hubnutí ve své podstatě znamená dlouhodobou a vytrvalou práci s naším mozkem. Ovšem mozek (stejně jako my samy) je velký paličák, tvrdá hlava a háklivec na „novoty“ a změny. Zvláště ve chvíli, kdy mu to nepřináší okamžité uspokojení. Zkuste si situaci vaší hlavy představit na příkladu: každý den chodíte do práce, dřete se od rána do večera, děláte něco, co vás nějak extra nebaví, a přitom víte, že vyšší plat a kariérní postup je v nedohlednu. Uf! Jaký je to pocit? Jak dlouho by vás asi taková situace bavila?

A co s tím má hubnutí? Všechno nové začíná touhou něco změnit, ale protože je hlava tak trochu strašpytel, potřebuje pořádný kus zpětné vazby, aby o dokončení změny usilovala dál. Stejně jako vy potřebujete v práci někdy slyšet slova chvály, tak i mozek potřebuje vidět, že se mu to daří dobře.

Řešení: Stanovte si menší cíle, kterých snadněji dosáhnete, a váš mozek bude příst blahem jako spokojená kočka. Nechtějte zhubnout za měsíc 20 kg. Řekněte si, že si připravíte nový jídelníček, naučíte se vařit jedno nové jídlo týdně a najdete sport, který by vás bavil.

Slovo „dieta“ vymažte ze slovníku

Znáte původní význam slova „dieta“? Ne ten, který se vybaví nám všem – tedy hladovka, utrpení, omezování, špatná nálada, vlčí hlad, chutě apod. Ve skutečnosti totiž dieta označuje buď zvláštní režim stravování pro nemocné, nebo v anglicky mluvících zemích se pod slovem dieta skrývá způsob stravování, zdravý životní styl, strava obecně apod.

Slovo dieta používali již staří Řekové, kteří jím označovali způsob života – konkrétně proslulý lékař Hippokrates. Negativní konotaci dostalo slovo až v posledních desítkách let. To vysvětluje, proč mozek neskáče nadšením, když mu sdělíme, že hodláme držet zase nějakou tu dietku. Slovo dieta si totiž okamžitě spojí s opravdu nepříjemnými emocemi. Zároveň je velmi důležité nespěchat. Každá změna, zvlášť ta, která je spojena s potížemi a námahou, by měla probíhat pomalu.

Řešení: Namísto „držení diety“ to zkuste tentokrát s tím, že se vydáte tou dlouhodobější, ale zdravější a trvalejší cestou změny. Pracujte se svým mozkem jako s tvrdohlavým chlapem – jděte na něj rafinovaně, podsuňte mu, že to celé byl vlastně jeho nápad, staňte se krkem, který určuje směr. Vytvořte si plán, stanovte si kratší i dlouhodobější cíle, sepište si odměny, ale i tresty, pokud něco nedodržíte, a najděte si správnou motivaci.

Motivace? Tou jsme my samy!

Ještě než se do hubnutí pustíte naplno, zkuste si odpovědět na základní otázku: Proč to dělám? Jaká je moje motivace? Nový muž, kolegyně v práci nebo snad nové šaty? Pokud ano, tak ten váš plán rovnou zahoďte do koše. Motivací ke změně musíte být jen vy samy. Právě vaše zdraví a psychická pohoda. Malými pomocníky mohou být berličky v podobě nových příjemných impulzů, které budete v pravidelných dávkách dodávat svému mozku jako drogu.

Třeba nové šaty v menší velikosti. Báječné víkendové wellness. Úžasně zdravá večeře, ovšem v luxusním podniku. Během hubnutí se mohou objevit také kritické a demotivující situace, které mohou vaše snažení pozastavit nebo úplně zničit. Jakmile se na ně připravíte, máte možnost je překonat. Nejkritičtější bývá okamžik, kdy se hubnutí zastaví. Co teď?

Řešení: Zjistěte si, kde můžete dělat chyby. Objevujte nové potraviny, těch neznámých je opravdu hodně, porovnávejte chutě, zkoušejte novinky ve sportovní oblasti, učte se vařit. V nabídce kuchařských studií je opravdu velké množství zajímavých kurzů. Prostě se zkuste u toho hubnutí i bavit!

Je to možné

Přeprogramovat lidský mozek je možné. Podle odborníků k tomu stačí pouhých 21 dní, než si zvykne na nový návyk. Ve skutečnosti to u někoho platit může, u jiného ani dva měsíce nebudou stačit na dostatečný zvyk.

Připravte si jídlo doma!

Stravování je při hubnutí základ, jakmile zmapujete své myšlení, je na řadě zdravé jídlo. Nejlepší je připravit si ho doma den předem do krabiček. V práci nebudete ve stresu a nebude vás lákat vůně svíčkové z jídelny. Inspiraci sestavila specialistka na výživu Jana Doležalová ze Světa Zdraví.

Sladká snídaně: vločky, cereálie, semínka, oříšky a bílý jogurt (můžete dosladit lžičkou medu nebo javorového sirupu). Případně cottage s ovocem.

Slaná snídaně: žitný chléb s cizrnovou pomazánkou nebo šunkou, sýrem, zelenina, vajíčko, tuňáková pomazánka nebo sendvič.

Svačina: jako snídaně (pokud byla sladká, pak svačte na slano a naopak), jen jezte méně. Ideální porce ovoce je množství, jež se vejde do dlaně.

Oběd: přírodní plátek masa, dušená zelenina s troškou olivového oleje, brambory vařené ve slupce nebo v páře. Dušená zelenina a quinoa s nastrouhaným sýrem. Salát z celozrnných těstovin s libovou šunkou, tuňákem či vajíčkem, luštěninové saláty, salát s tuňákem a zelenina.

Odpolední svačina: oříšky, cottage s plátkem knäckenbrotu a zeleninou, zeleninové smoothie či kefírové mléko (lze jej pít na poradě, na cestách).

Večeře: mozzarella s rajčaty a bazalkou, případně luštěninový salát.

Pamatujte si ale jedno pravidlo. Ačkoli je hubnutí zaměřeno na budoucnost, tedy na chvíli, jak se budete cítit, až dosáhnete svého cíle, klíčovým faktorem pro udržení změny v chování je orientace na přítomnost. Tedy pojmenování konkrétního důvodu, proč to celé děláme, a užívání si pocitu, že se každé ráno cítíme o něco lehčí, zdravější a krásnější.

Reklama

Související témata:

Související články

Emoční hubnutí řeší tělo i mysl

Nový trend propojuje tělo i ducha. Jedná se o emoční hubnutí. Odborníci se odvolávají na současnou medicínu, která dokazuje, že je psychika úzce spojena se...

Tučná dieta, která funguje lépe než jiné

Lidé při hubnutí dělají řadu chyb. Podle odborníka na výživu doktora Davida Ludwiga z Harvardovy univerzity je to především tím, že dodržují velmi přísné...

Výběr článků

Načítám