Hlavní obsah

Anketa: Jak známé osobnosti vybíraly letní tábor pro své děti

Právo, Markéta Mitrofanovová

Ne každý rodič si může dovolit trávit celé prázdniny se svými dětmi, a tak jako nejideálnější řešení volí dětské tábory. Vybrat ten nejlepší tábor pro svého potomka, ale nemusí být vůbec jednoduché, proto jsme se zeptali známých osobností, jaké jsou jejich zkušenosti.

Foto: archiv Právo

Ilustrační foto

Článek

Roman Vaněk, šéf Pražského kulinářského institutu

Na doporučení kamarádů, s jejichž dětmi se naše holky přátelí, jezdí dcery už léta na tábor kousek od Prahy, kde jsou šťastné. Dostali jsme několik tipů, jenže většina z nich je tak populárních, že je vždycky boj se tam dostat. Když se vypíše datum pobytu, tak je během hodiny vyprodáno. Nemyslím si však, že by bylo možné tábor vybrat podle toho, že zapíchnete prst do mapy nebo katalogu. Bez doporučení bychom dcery asi nikam neposlali.

Foto: Stream.cz

0,9 gramu šunky v šunkové pizze, posteskl si v Pekle na talíři, když odhalil, kolik šunky v ní doopravdy je.

Na jeden den tam přijíždím s dětmi vařit. Uděláme restauraci a máme takovou nádhernou pohodu. Tábor je vůbec interaktivně zaměřený, takže děti třeba i zpívaly a vydaly vlastní desku. Brzy nastane problém s naší starší dcerkou, která bude plnoletá, a pokud ji nevezmou jako praktikantku, tak se bude muset příští rok rozloučit. Už teď bulí, jestli se tam ještě dostane, nebo ne.

Jan Hamáček, předseda Poslanecké sněmovny ČR

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček

Kluky máme sice ještě malé, ale byl bych rád, kdyby jezdili na skautské tábory. Na jednom jsem s nimi už byl na návštěvě, aby viděli, jak to na táboře vypadá, a v budoucnu nešli do úplného neznáma. Společně se starším synem jsem při té příležitosti prožil i jeho první noční hlídku. Osobně jsem na skautské tábory jezdil moc rád, mám s nimi spojené krásné zážitky a chtěl bych totéž dopřát svým dětem. Myslím, že je dobře, když se tam něco užitečného i přiučí.

Sára Saudková, fotografka

Foto: Jan Šída, Právo

Fotografka Sára Saudková ví, že musí modela vždy získat na svou stranu.

Tím, že mám doma početnou hordu, považuji letní tábory za spásu. Dětem přinášejí dobrodružství, zábavu a učí je sžívat se s jinými podmínkami a s jinými dětmi. Ty naše jsou od mala zvyklé na kolektiv, takže pro ně tábor nikdy nebyl traumatickým zážitkem, naopak se pokaždé těší. Největší úspěch slavil vodácký tábor uprostřed přírody, kde účastníci žili jako trampové, a ne jako zhýčkané městské děti s mobilem na každém kroku. Vyzkoušeli jsme i tábor s výukou angličtiny, ale nebyl velkým přínosem.

Dáváme zkrátka přednost táborům, kde se musí hnout kostrou, kde není nadbytečné pohodlí a kde je program, který dětem vyhovuje. Nenutíme, dáváme jim vždycky vybrat z několika variant. Příměstské tábory jsou taky milé, pokud člověk nezaspí a stačí je včas zarezervovat. Ale jako nouzové řešení v okamžiku, kdy není mnoho času a nechceme nechat děti válet se doma, jsou k nezaplacení.

Tomáš Zima, rektor Univerzity Karlovy

Foto: Jan Handrejch, Právo

Tomáš Zima, rektora Univerzity Karlovy.

Pokud jde o mé děti, dcera na chalupě začala jezdit na koni, takže asi třikrát absolvovala letní tábor, kde na koních nejen jezdili, ale učili se o ně i starat a zacházet s nimi. Když jsme tábor hledali, tak jsme především pátrali po osvědčeném týmu s delší tradicí, kde nejsou jen milovníci koní, ale i zkušení chovatelé a trenéři. Zajímali jsme se též o to, jaké je táborové zázemí, tedy ubytování, stravování, a jak je zajištěna zdravotní péče. Obecně si však myslím, že nejdůležitější jsou u letních táborů dvě věci: dobrá parta a přízeň počasí.

Klára Samková, advokátka

Foto: Petr Horník, Právo

Klára Samková

Byla jsem naprosto tvrdá a nekompromisní matka, takže když dceři bylo šest, tak jsme na internetu vybrali organizátora zimních i letních táborů. Jakmile jsem zjistila, že vlastními silami ji lyžovat nenaučím, protože pro ni nejsem autorita, tak jsem ji vyslala na tábor pro předškolní děti, kde se za týden naučila jezdit. Pak jsem hledala tábor prioritně na zimní prázdniny, aby se mohla v lyžování zdokonalovat. Shodou okolností pořádali i letní tábory, takže dcera, které už táhne na sedmnáct, s nimi jezdila dvakrát ročně asi deset let.

Přesvědčily mě webové stránky organizátorů, na kterých jsem se dočetla spoustu podrobných informací, jak to na táboře chodí, že jezdí už dlouho na jedno místo, že zkrátka mají stabilní zázemí. Darje táborové pobyty, do kterých jsem ji nikdy nenutila, rozhodně pomohly se socializací. Chápu, že lidé mají starost ohledně hygienických podmínek nebo výběru vedoucích, ale když člověk pečlivě projde internet, možností je spousta a kvalitní tábor se dá najít. Problém je v tom, že na to některé rodiny finančně nedosáhnou, což byla pro dceru zajímavá zkušenost.

Setkávala se s děvčaty i z jiných míst než z Prahy, se kterými pak byla pravidelně ve spojení, a čekala, že se s nimi za rok zase uvidí. Jenže pak holky nepřijely, protože jejich rodiče nedali šest tisíc za čtrnáctidenní pobyt dohromady. Darja poznala, že to, co má, není samozřejmé a že je potřeba si toho vážit. Získání této negativní zkušenosti beru jako bonus, který jí pomohl pochopit, o čem život je, protože o otázce peněz se díky tomu u nás začalo velmi intenzivně diskutovat.

Lukáš Dolanský, moderátor

Foto: ČT

Lukáš Dolanský

Vybíráme podle jejich kamarádů a kroužků, do kterých chodí. Třeba dcera Bára pojede na soustředění s gymnastikou, kam celý rok dochází. Osvědčily se nám i příměstské tábory pořádané školkou, kam děti chodí nebo v minulosti chodily. Konkrétně dcera si oblíbila ten s divadelním zaměřením. Pro syna je ideální být přes prázdniny doma, protože během roku má hodně aktivit mimo. Přiznávám, že i pro mě je čas strávený s dětmi poměrně vzácný a velmi příjemný.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak poznáte dobrý tábor? Ptejte se na tradici

Počet dětí, které volí během letních prázdnin jako jednu z aktivit tábor, v posledních letech závratně neklesá. Nižší je naopak věk klientů a zvolená délka...

Výběr článků

Načítám