Hlavní obsah

Pravidelná péče o pleť dokáže oddálit projevy stárnutí

Novinky, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Snad každá žena touží po krásné a bezchybné pleti, ale ne každá o ni správně a pravidelně pečuje, což je s postupujícím věkem víc a víc viditelné. I při sebelepší genetické výbavě špatně opečovávaná pleť je jednoduše znát.

Foto: Profimedia.cz

Hydratace pleti je důležitá pro všechny typy pleti.

Článek

Důležitá hydratace

Pro správné fungování většiny tkání a buněk je nezbytný dostatečný obsah vody. Lidské tělo, a také kůže, totiž obsahuje až 70 % vody. Pokožka představuje nejsvrchnější vrstvu kůže, je tvořena vrstvou neustále se obnovujících buněk a je důležitou ochranou organismu před vlivy okolního prostředí. Pokud dojde k její dehydrataci, nemůže plnit správně svou bariérovou (ochrannou) funkci. Projevuje se suchostí, zarudnutím a snadným popraskáním, pleť je zvýšeně citlivá k vnějším vlivům. Hydratace pleti je tak důležitá pro všechny typy pleti.

Foto: Archív firem

Hydratace

Stárnutí pleti

Stárnutí pleti nepřináší jen vráska, ale také ochabování kontur obličeje, ztrátu hutnosti a pružnosti, jasu a hydratace. Jde o zcela přirozený proces, který lze správnou péčí výrazně zpomalit.

Naopak špatnou péčí žena své pleti může i ublížit. Například může dojít k neúměrnému ztenčování pokožky, zvýšení citlivosti a stále častěji i k nepravidelným pigmentacím. Dost často se tak stává podceněním UV paprsků, ale i nekvalitními přípravky či mnohdy agresivními kosmetickými postupy.

Svou roli zde sehrává i špatná životospráva, kouření, alkohol, nedostatečný spánek i pitný režim.

Nevhodné ale taky může být, když ženy ve třiceti hned na začátku péče proti vráskám použijí přípravky pro zralou pleť. Působení účinných látek by se mělo postupně zvyšovat. Proto i výrobci u každého přípravku většinou uvádějí, pro jakou věkovou skupinu je určen.

Foto: archív

Péče

Čištění pleti

Nejčastější chybou všech žen je, že svou pleť pravidelně nečistí. Během dne na obličeji ulpí nečistoty, prach, smog i náš vlastní pot. Póry se tím zanášejí a pokožka ztrácí vitalitu. Chybět by tedy ve výbavě ženy nemělo odličovací mléko, s nímž se odstraní nečistoty, a pleťová voda na dočištění. Zvolit lze také mycí gel, peeling nebo zklidňující termální vodu. Závisí to skutečně na druhu pleti a péči, která ženě osobně vyhovuje. Následně už lze použít krém či noční omlazující noční sérum, s nímž je pokožce dodán dostatek účinných látek. Pouhé odlíčení jednoduše nestačí.

Foto: archív firem

Čištění

Pleťové masky

Masky lze považovat za ty nejlepší prostředky, které dokážou do pleti dostat účinné látky v krátké době a jsou hned viditelné.

Péče o rty

Kůže na ústech je velmi tenká, bez mazových žláz a speciálně v chladnějším období má sklony k vysychání a praskání. Po ruce by tak všichni měli mít výživné a ochranné balzámy na rty.

Foto: archív firem

rty

Když krémy nefungují tak, jak by měly

Možná to znáte také, koupíte si krém od renomované firmy, který by měl být ideální pro vaši pokožku, má výborné reference, ale u vás nefunguje tak, jak jste si představovali. Mnohdy ale není problém v samotném krému jako ve špatné typologii vaší pokožky. Krémy opravdu nejsou jen o výborném marketingu, firmy dnes investují obrovské peníze nejen do výroby přípravků, ale i výzkumů a testování na dobrovolnících.

Ženám se tak vždy vyplatí navštívit specializované prodejny, lékárny či profesionální salóny, kde umí udělat analýzu pleti a doporučit skutečně ten nejlepší přípravek.

Problém ale také může být ve špatně zvolené textuře krému v konkrétním ročním období. Zatímco v létě je vhodná jemná textura hydratačního krému, v zimě je vhodné volit hutnější krémy, které pokožku chrání i proti chladnému počasí.

Stejně jako u potravin je pak také dobré hledět na datum spotřeby, a tedy uvedenou expirační dobu na přípravku. Staré krémy už nemusí být tak účinné a například přírodní přípravky, které neobsahují konzervanty, mohou být už opravdu zkažené. Ideální jsou i proto krémy s pumpičkou, kam se nedostane vzduch a mikroby, které by pak mohly kůži podráždit.

Foto: archív firem

Péče

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám