Hlavní obsah

Emma Watsonová: Od Hermiony k nejoblíbenější britské herečce

Právo, Jana Rovenská

Je nejen nejúspěšnější z trojice protagonistů z čarodějnické ságy o Harrym Potterovi, ale momentálně i nejoblíbenější britskou herečkou vůbec. Svůj talent Emma Watsonová prokázala i v dalších filmech, naposledy v apokalyptickém dramatu Noe. Tam už hraje vedle samých oscarových hvězd.

Foto: Cinemart.cz

S anglickým rodákem Douglasem Boothem v katastrofickém Noemovi.

Článek

Na otázku, zda po třinácti letech u filmu musela na roli adoptované Noemovy dcery Ily dělat konkurz, odpovídá: „Jistě. Hermionu jsem hrála převážně jako dítě, dnes se o roli ucházím jako dospělá interpretka. Moc dlouho jsem totiž hrála jen jednu postavu, takže pokaždé při nabídce do nového filmu musím dokazovat, co zvládnu jako zkušená herečka,“ vysvětluje Emma, kterou pro roli Hermiony vybrali už v deseti letech.

V roli Ily se částečně našla

Postava Ily, nevinné mladé dívky, která dospívá v mladou, nezávislou ženu, jí byla blízká. „Obrazně řečeno se cítím jako Ila. Stejně jako ona jsem dospěla do chvíle, kdy už nemusím bezpodmínečně souhlasit ve všem s rodiči, snažím se osamostatnit, přijít na to, co si z jejich výchovy vezmu a jak naložit s vlastní nezávislostí, což často vyvolá konflikt. Přitom nechci ani já, ani Ila o rodiče přijít, ale ani oni nechtějí ztratit nás,“ vysvětluje.

A jaké bylo být filmovou dcerou Russella Crowea? „Úžasné. Nemyslím si, že by někdo jiný tuto roli zvládl jako on. Chtělo to herce, který bude fyzicky stavěný na to, aby mohl něco tak ohromného jako archa postavit, odvážného bojovníka a zároveň lidsky velmi komplikovaného člověka. To dokázal jedině on,“ pěje chválu na oscarového filmového kolegu.

Foto: Yves Herman, Reuters

Emma Watsonová

Velkofilm o gigantické potopě, ale i o záchraně člověčího druhu, je také strhujícím příběhem o velké lásce. I tam se třiadvacetiletá Emma našla. Ila se zamiluje do Shema, nejstaršího syna Noema, a novou lásku má teď i Emma. Poprvé se zamilovala při natáčení Harryho Pottera do Toma Feltona, který hrál Draca Malfoye, ve dvaceti to byl o šest let starší britský bankéř Jay Barrymore. Letos na začátku ledna se po dvou letech rozešla s bohatým dědicem Willem Adamowitzem, kterého poznala při svém ročním studijním pobytu v Oxfordu.

K tomu, že opravdu chci být herečkou, jsem ale dospěla až na univerzitě.

Vzdělání je základ

Čerstvou láskou Emmy je opět student z Oxfordu a populární hráč ragby – o dva roky mladší Matthew Janney. Je velice talentovaný, chce dál studovat medicínu a moderní jazyky a ani Emma nehodlá zůstat pozadu. Letos v květnu chce dokončit studia na Brownově univerzitě v Providence na Rhode Islandu v Nové Anglii. „Hrát budu celý život, teď chci ale pracovat na sobě. Potřebovala jsem čas, abych přišla na to, že studium mi nic nenahradí. Jsem pyšná na to, že jsem se naučila starat sama o sebe v cizí zemi a mít vzdělání, což je to nejcennější. Věřím, že díky tomu bude jak můj profesní, tak i osobní život daleko úspěšnější,“ říká moudře.

Brownovu univerzitu si v roce 2009 vybrala proto, že si v rámci nezávislých studií, jež jsou pro studenty, kteří na sebe berou odpovědnost a kontrolu nad studiem, mohla udělat vlastní studijní program. Přibrala si i psychologii a filozofii.

Foto: Falcon

Emma Watsonová se sekerou

Celkově vyspěla i jako herečka. „Jsem sebejistější. Dřív jsem brala konkurzy na lehkou váhu s tím, že buď mě obsadí, nebo ne. Dnes na ně jdu s rozhodnutím, že roli chci dostat. K tomu, že opravdu chci být herečkou, jsem ale dospěla až na univerzitě. Taky mi došlo, že si musím občas udělat přestávku, abych měla pro tuto náročnou profesi dost sil. Přišla jsem na chuť i meditacím a józe, mám už vykoumaná postelová cvičení před spaním,“ prozrazuje půvabná rodačka z Paříže.

Tam se narodila svým anglickým rodičům, právníkům Jacquelině a Chrisovi. Francouzkou je Emmina babička, u které s rodiči jako malá žila. Když jí bylo pět let, rodina se přestěhovala do Anglie, do Oxfordu. Emma hned začala účinkovat ve školních hrách, v sedmi letech vyhrála recitační soutěž, v deseti pak zvítězila v konkurzu na roli Hermiony pro první film Harry Potter a kámen mudrců (2001).

V duchu děkuje bohu herectví, že měla hned od prvních natáčení tak výborné režiséry, jako byli Chris Columbus nebo Alfonso Cuarón. Ještě před skončením kouzelnické ságy si zahrála malou roli ve filmu Simona Curtise Můj týden s Marilyn. Hned po jejím dokončení se objevila v teenagerovském dramatu Charlieho malá tajemství, kde znovu upozornila na svůj herecký potenciál za hranicemi Bradavic.

Ráda vzpomíná na Sofii Coppolovou, která jí dala šanci v krimi dramatu Bling Ring: Jako VIPky (2013), na Setha Rogena z komedie Apokalypsa v Hollywoodu a konečně i na Darrena Aronofského, který jí dal roli v Noemovi.

Ráda by se více objevovala v komediích

„Jako Hermiona jsem toho v roli mnoho vymýšlet nemohla, tady byla ale každá jiná. Při komedii Apokylapsa v Hollywoodu jsem si navíc potvrdila, že bych v tomto žánru ráda hrála častěji. Vlastně to, co jsem na Hermioně měla nejraději, byl její smysl pro legraci, milovala jsem její scény s Ronem, kterým se ještě dnes musím smát. Na univerzitě jsem hrála v Čechovových Třech sestrách. Byla to černá komedie, ale bavilo mě, že jsem při ní uměla lidi rozesmát,“ svěřuje se.

Jsem zvyklá opakovat jednu scénu do úmoru, při natáčení hodiny mrznout, stát promočená v dešti, pak utíkat a na povel plakat…

Ve velkých filmech je díky zkušenostem z natáčení Harryho Pottera jako doma. „Za ta léta se ze mě stala disciplinovaná herečka. Jsem zvyklá opakovat jednu scénu do úmoru, při natáčení hodiny mrznout, stát promočená v dešti, pak utíkat a na povel plakat…“

V Anglii si před pěti lety Emma udělala řidičák a jako plnoletá získala přístup ke svému pohádkovému jmění ve výši 10,5 miliónu liber (324 miliónů Kč), které si vydělala za veleúspěšnou potterovskou sérii. Nejprve ale na přání rodičů souhlasila s bankovním rychlokurzem.

Víte, že…

Je sportovně nadaná. Hraje lední hokej a tenis, bruslí, lyžuje, má ráda i vodní sporty. Na Mauriciu získala diplom v potápění, je i výborná tanečnice. V průběhu natáčení Harryho Pottera chodila na taneční kurzy a má stříbrnou medaili za volný styl a street jazz.

I v tomto směru potvrdila, že je vynikající žačka. Po konzultaci s experty, rodinou a přáteli se ještě předtím, než odjela v devatenácti letech do Ameriky, rozhodla k první velké transakci. Aby ukázala, jak důležité pro ni je zapustit nejdříve kořeny doma v Anglii, koupila dům v Londýně. Stál tři milióny liber. Takže kdyby se z Emmy po letech v Hollywoodu stala Američanka, vždycky se má kam vrátit.

Reklama

Související témata:

Související články

Julia Robertsová: Už dávno nejsem Pretty Woman

„Natáčení dramatu Blízko od sebe, ale především možnost změřit si síly s Meryl Streepovou byla zkušenost, kterou herec zažije jen jednou za život. Oscarová...

Výběr článků

Načítám