Hlavní obsah

Více než polovina žen po padesátce nemá práci

Novinky, das

Najít v dnešní době práci po padesátce není vůbec jednoduché. Z údajů Českého statistického úřadu vyplývá, že v České republice žije celkem 1,1 miliónu žen ve věku od 50 do 64 let. Zaměstnaných je však pouze 533 tisíc z nich. Ztráta práce v tomto věku má tedy závažné sociální, psychologické i zdravotní dopady. Proto vznikl projekt Inicio 50, který má těmto ženám pomoci začít podnikat a umožnit jim tak opět postavit se na vlastní nohy.

Foto: Profimedia.cz

„Mladé seniorky“ vzhledem ke svým zkušenostem mají stále co nabídnout.

Článek

Jakmile žena po padesátce ztratí práci, její šance na nalezení nové je skutečně minimální. Vůbec nejtěžší je přitom najít novou práci po padesátce právě pro uchazečky, které měly téměř celý život jedno zaměstnání.

Jejich kvalifikace je většinou omezena na konkrétní druh pracovní pozice, navíc nejsou zvyklé na tvrdá výběrová řízení „nabitá“ mladší konkurencí, ani na složité hledání práce na internetu nebo v nabídkách personálních agentur. Pro řadu z nich je tak nalezení nového zaměstnání neřešitelným problémem.

I přesto, že český systém sociálního zabezpečení myslí i na lidi bez zaměstnání, má ztráta práce závažné sociální, psychologické i zdravotní dopady. „Zaznamenáváme růst počtu hospitalizací žen po padesátce, u nichž spouštěcím momentem pro životní krizi byla ztráta zaměstnání.

Ta je spojena se zhroucením každodenního režimu, absencí sociálního kontaktu i velkou existenční nejistotou. Pro ženy v tomto věku je často téměř nadlidský úkol se s nově nastalou situací vypořádat. V extrémních případech propadají i alkoholismu nebo depresím,“ dodává lékařka Psychiatrické léčebny v Jihlavě MUDr. Jasna Volfová.

Padesátnice mají stále co nabídnout

„Mladé seniorky“ přitom v žádném případě nepatří „do starého železa“. Vzhledem ke svým zkušenostem mají stále co nabídnout. Bohužel mnoho firem preferuje mladší kandidátky i bez zkušeností. Jediným řešením je tak v mnoha případech vzít věci do vlastních rukou a pustit se do podnikání.

Jenže ne každá žena, která má chuť něco dokázat, na to má dostatek financí, know-how a především odvahu. S tím jim může pomoci projekt INICIO 50 a portál pracenad50.cz. Kromě potřebných návodů a rad zde žena nalezne praktickou podnikatelskou poradnu.

"Navíc dvaceti ženám s nejlepšími podnikatelskými plány bude nabídnuto školení krok za krokem v základech podnikání a dostane se jim pomoci při zakládání firmy," upozorňuje podporovatelka projektu  Monika Horníková z GSK.

Reklama

Výběr článků

Načítám