Hlavní obsah

Ben Affleck: Jsem nejšťastnější chlap na světě

Právo, Jana Rovenská

„Prožívám velice vzrušující období svého života. Díky rodině mám pocit, že dělám ty nejlepší věci, které se mi kdy podařily, právě jsem ten nejšťastnější chlap na světě,“ raduje se bostonský sympaťák Ben Affleck, který momentálně sklízí ovace za zajímavý nový thriller Argo.

Foto: Profimedia.cz

Ben Affleck

Článek

Po letech, kdy plnil titulní stránky bulvárů s bývalou přítelkyní Jennifer Lopezovou, našel klid v manželství s texaskou herečkou Jennifer Garnerovou.

„Byl jsem snadným terčem bulvárů, což mi málem zpackalo život. A protože jsem věděl, že paparazziové své taktiky nezmění, změnil jsem způsob života já. Teď už je ani nebaví mě s rodinou pronásledovat. Občas nás vyfotí s Jennifer a dětmi, ale to už mi vrásky nedělá,“ usmívá se úspěšný trojnásobný otec šestileté Violet, tříleté Seraphiny a osmiměsíčního Samuela.

Foto: Profimedia.cz

V městě andělů na odpolední procházce se svými děvčaty.

Pracovní tempo snížil na minimum, přesto si nestěžuje. „Chci si užívat dětí a dát možnost i Jennifer, aby mohla něco natočit. Kvůli tomu jsem také odřekl režii televizního seriálu Homeland (Vlast), který se mi moc líbil. Už jsem měl podepsanou smlouvu, ale Jennifer dostala nabídku na desetiměsíční natáčení, a protože jsme se dohodli, že když jeden bude natáčet, druhý se bude věnovat dětem, odmítl jsem. Teď mě to trochu mrzí, protože je to vynikající seriál, ale plně mi to vynahradil film Argo,“ konstatuje čtyřicetiletý Ben, který ho nejen režíroval, ale zahrál si v něm i hlavní roli.

Foto: Warner Bros

V dramatickém thrilleru Argo zvládl výborně jak režii, tak i hlavní roli speciálního agenta CIA Tonyho Mendeze.

Dramatický thriller Argo společnosti Warner Bros se povedl na výbornou a ne náhodou je Ben díky němu jedním z horkých kandidátů na Oscara. Je o málo známém skutečném životním příběhu agenta CIA Tonyho Mendeze, který v roce 1980, kdy vrcholila krize s rukojmími, pomohl šesti zaměstnancům amerického velvyslanectví utéci z Teheránu.

Bena tento příběh okamžitě zaujal. „Můj hlavní obor na univerzitě ve Vermontu byla právě studia o Blízkém a Středním východě, o Íránské revoluci jsem dokonce napsal několik studií. Dnes sice pochybuji o jejich úrovni, protože jsem na univerzitě vydržel jen jeden rok, nicméně politika a tato oblast speciálně mě vždycky zajímaly, situaci zde sleduji celá léta. Když se mi tedy naskytla příležitost natočit o této pohnuté době nekonvenční film, neváhal jsem,“ vysvětluje.

Foto: Warner Bros

Ve svém druhém režijním snímku – úspěšné krimi Město (2010) – s kalifornským hercem Jeremym Rennerem.

„Zpočátku mi do skoku zrovna nebylo, protože jsme nemohli točit v Teheránu a museli jsme se spokojit s Istanbulem. Já jsem ale chtěl mít rodilé Peršany. Při svém filmovém štěstí jsem zjistil, že půl miliónu jich žije přímo v Los Angeles,“ směje se. „A tak vznikl hybrid historického dramatu, špionážního příběhu, politického thrilleru a lehké hollywoodské satiry, což bylo i zábavné a pro mě velká výzva,“ vysvětluje oscarový režisér.

Foto: archív Právo

S manželkou Jennifer Garnerovou se seznámil v roce 2003 při natáčení thrilleru Daredevil. Dva roky na to byla svatba.

Bez ohledu na časově náročnou propagaci filmu Arga Ben Affleck rodinu ani v této době neošidil. Hned po premiérovém víkendu vzal Ben všechny na večeři do oblíbené italské restaurace Toscana v kalifornském Brentwoodu.

„Trávím s nimi každou volnou chvilku a s Jennifer se dětem snažíme co nejlépe vyplnit čas. Děvčata hrají fotbal, chodí do baletu i na karate, což je vynikající pro kázeň a sebekontrolu. Violet i Seraphina už dnes vědí, že je to čistě obranný způsob boje, a nikdy by nepoužily sílu, aby někomu ublížily. Za chvíli se ale budu bát si s nimi něco začít, a co teprve až je bude následovat Samuel?“ směje se pyšný otec.

Ani ochranu rodiny nebere jen tak. Přiznal, že ve své rezidenci na Pacific Palisades v Kalifornii má několik zbraní. „O tom, že to nesmím brát na lehkou váhu, mě přesvědčil rok 2009, kdy byla Jennifer obětí stalkingu. Než toho šíleného fanouška zatkli a zavřeli do zařízení pro mentálně choré, chodil pravidelně před náš dům a byl i ve škole, kam chodí naše dcery. Bylo to jako zlý sen,“ vzpomíná.

Foto: Profimedia.cz

Už v roce 1998 si v dobrodružné sci-fi Armageddon zahrál s Brucem Willisem.

Benova skvělá postava i přirozený šarm mu několikrát zajistily vítězství v anketách o nejatraktivnějšího muže planety. Není divu, že patří mezi nejoblíbenější hollywoodské tvůrce, a to nejen u žen. Váží si ho jak filmaři, tak jeho přátelé.

„Je rád mezi lidmi a umí je dělat šťastnými. Je v něm spousta hřejivého tepla – a lidé to vycítí. Je to obyčejný chlapík, který se nebojí přiznat chyby a slabosti, nic ze sebe nedělá, a proto je i divákům blízký. Kromě toho je to velkorysý, čestný chlap, který nezkazí žádnou legraci a je to věrný kamarád. Od dětství je to můj nejlepší kámoš,“ vystihuje ho nejlépe jeho letitý přítel Matt Damon, který s Benem dostal v roce 1998 Oscara za nejlepší scénář k filmu Dobrý Will Hunting.

Foto: Profimedia.cz

S bývalou přítelkyní Jennifer Lopezovu si zahrál v romantické krimi Láska s rizikem.

Když se Bena reportéři ptali, proč se po úspěšném režisérském debutu Gone, Baby, Gone (2007) vrátil k hraní, odpověděl: „Díky režírování jsem pochopil, jak tyto dvě profese do sebe zapadají, proto se před i za kameru rád vracím. Také po letech, kdy jsme s Mattem každý ukázali, že obstojíme jako samostatní jedinci, se chystáme na další společný film. Jmenuje se Whitey a je o slavném americkém gangsterovi Whiteym Bulgerovi. Matt ho bude hrát a já režírovat,“ prozrazuje.

Sláva Bena podle přátel nezměnila, i když k tomu v začátcích neměl daleko. Traduje se příhoda, kdy pár měsíců po úspěchu s Dobrým Willem Huntingem seděl se založenýma rukama v křesle hollywoodské kanceláře producenta Armageddonu (1998) Jerryho Bruckheimera a choval se jako doma.

Foto: Profimedia.cz

V povedené romantické komedii Až tak moc tě nežere s Jennifer Anistonovou.

„Je to sice bostonský hejsek, ale je schopný držet krok s Brucem Willisem. Dej mu lekci, jak se chovat, udělej všechno pro to, abys z něho vytvořil hvězdu,“ nařídil tehdy producentovi režisér Michael Bay.

A stalo se. „Mám-li být upřímný,“ reaguje Ben, „dnes pro mě nejvíc znamená, že jsem dokázal být slušným člověkem, dobrým manželem a otcem, na což mohu být sám hrdý. Jako otec mám daleko větší odpovědnost, jinak bych se pořád jen zapojoval do prezidentských kampaní se směšným pocitem, že pomáhám vládnout,“ dodává s úsměvem Ben Affleck.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám