Hlavní obsah

Blond vlasy umožňují ženám stát se výjimečnými

Proč se ženy odbarvují na blond? Chtějí se odlišovat, jak tvrdí antropologové. Vše je zakotveno v minulosti a prověřeno evolucí. Blond vlasy jsou totiž menšinovou záležitostí, která je ve většině hnědo a černovlasých jedinců vidět a je přitažlivější. A právě touha vyniknout mezi ostatními vede blondýny k tomu, že své vlasy dobrovolně trápí peroxidem.

Foto: Profimedia.cz

Blond vlasy mají prý jen psychologické výhody.

Článek

Blond vlasy vznikly zřejmě mutací asi před deseti až patnácti tisíci roky, kdy svět zažíval poslední dobu ledovou. A právě v té době muži měli co dělat, aby uživili rodinu. Často umírali mladí, silní přeživší muži byli monogamní. Nemohli si dovolit živit více žen a potomků.

Ovšem blondýny mezi brunetami začaly dostávat přednost. Představovaly výjimku, byly viditelnější a navíc symbolem mládí. Děti se rodí s menší zásobou pigmentu než staré osoby. S věkem pigmentu přibývá a vlasy tmavnou, přičemž šedivění není způsobeno ztrátou pigmentu. Světlé vlasy jsou tak symbolem mládí, vitality a plodnosti.

Antropolog Peter Frost z kanadské Laval univerzity však míní, že blond vlasy mají dnes jen psychologické výhody. Umožňují ženám stát se výjimečnými a zářit v davu tmavších jedinců. Upoutají na sebe pozornost mužů, ale ve skutečnosti nad brunetami ničím nevynikají.

Důkazem jeho teorie jsou podle něj severské národy, kdy se třeba ve Švédsku ženy naopak častěji barví tmavšími odstíny, které jsou vzácnější. „Čím běžnější se barva vlasů stává v populaci, tím je méně preferována,“ tvrdí Frost.

 Slavné blondýny

Foto: Profimedia.cz

Čtyřicetiletá Claudia Schifferová slaví díky svým blond vlasům a modrým očím velký úspěch.

Foto: Profimedia.cz

Scarlett Johanssonová

Foto: Profimedia.cz

Paris Hiltonová

Foto: Profimedia.cz

Marilyn Monroe

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám