Hlavní obsah

Bohatí a privilegovaní kradou více než prostí lidé, potvrzují sociologové

– Berkeley

Mizerové z vyšší třídy či zbohatlí lumpové – to jsou zcela běžné pojmy, které v dnešní společnosti téměř zdomácněly. Sociologové z University of California v Berkeley prokázali, že bohaté a privilegované vrstvy společnosti obecně lžou, kradou a podvádějí mnohem více než lidé z vrstev chudších a prostších. Ačkoli jsou v obou sociálních skupinách výjimky, v průměru jsou bohatí a dobře postavení mnohem většími bídáky než lidé z nižších sociálních tříd.

Foto: Profimedia.cz

Bohatí a společensky privilegovaní lidé jsou mnohem více zaměřeni na své já.

Článek

„Tato teorie by mohla vysvětlit původ bankovní krize, sebevědomí a bohatí bankéři se totiž bez skrupulí snáze pouštějí do bezostyšného chování,“ míní doktor Paul Piff z University of California v Berkeley, jenž provedl řadu výzkumů, průzkumů a experimentálních testů.

Výsledky všech hovořily jasně. Bohatí a společensky privilegovaní lidé jsou většími lumpy a mizery, využívajícími šanci podvádět ve svůj osobní prospěch. Tito lidé jsou také mnohem více zaměřeni na své já, jsou tedy obecně mnohem sobečtější.

„Lidé z bohatšího a vlivnějšího prostředí jsou obecně nenasytnější, častěji lžou při vyjednávání a častěji podvádějí. Být ve vyšší sociální třídě – buď po narození původem či později dosažením vlastním úsilím – má zcela zřejmý vztah s neetickým chováním a rozhodováním,“ tvrdí doktor Piff v závěru své studie.

Podle něj se tak jen potvrzují učení Aristotelova, Platónova či Ježíšova, že „chamtivost a nenasytnost jsou kořeny neetického chování“.

Reklama

Související témata:

Související články

Když v lásce hrají roli peníze

Při výběru partnera vždy nehrají roli jen emoce, přitažlivost či láska, určitým kritériem může být i peněženka. A není to záležitostí jen dnešní doby. Podle...

Jak Murdoch k miliardám přišel

Když starý pán v roce 1952 opustil tento svět, převzal řízení obou novin jeho dvaadvacetiletý syn. Jmenoval se Rupert Murdoch a zpočátku ho nebral nikdo vážně....

Výběr článků

Načítám