Hlavní obsah

Podívejte se, jak syndrom vyhoření ničí celebrity

Právo, Vladimir Plesník

Americký raper Eminem (38) alias Marshall Bruce Mathers si dlouho zakládal na tom, že jede na plný plyn a že je tak drsný jako jeho texty. „Jsem nezničitelný,“ chvástal se jednou. Avšak všeho do času. V roce 2005 zrušil hiphoperský provokatér šňůru koncertů po Evropě.

Syndrom vyhoření může potkat i vásVideo: Novinky

 
Článek

Důvod? Chronická únava a stavy úzkosti – tak to stálo v oficiálním prohlášení. Syndrom vyhoření nebo také vyhasnutí, vyprahlosti (anglicky burnout syndrome) ho položil na lopatky.

Ve svém oboru nepředstavoval žádnou bílou vránu. Superstar Mariah Carreyová (41) chrlila jeden hit za druhým – do chvíle, než skončila v srpnu 2001 na kapačkách. Když před časem zmizel z očí veřejnosti Ricky Martin (39), prozradili jeho nejbližší, že se začal bát lidí.

„Zřítil se až na dno. Nezbyly mu žádné síly. Měl strach usnout, protože ho pronásledovaly obavy, že zemře. Navíc nemohl vystupovat – sužovaly ho představy, že se mu fanoušci škodolibě vysmívají,“ připustil jeho exmanažer Cliff Stevenson.

Foto: Profimedia.cz

Mariah Carreyová

Hladovět, přejídat se, hladovět. Tlak na to, aby nabrala na váze pro komedie o Bridget Jonesové a pak zase shodila, hollywoodská hvězda Renée Zellwegerová (42) prostě neustála. Kvůli vyhoření si musela vzít na několik měsíců oddechový čas.

Ušetřen nezůstává ani svět operních árií. Mexického tenoristu Rollanda Villazóna (39) našli zhrouceného na terase jeho rezidence. Na pět měsíců přestal zpívat.

Pěvce uzdravily až úplné samozřejmosti

„Měl jsem úplně vybité baterky. Uzdravily mě nejbanálnější samozřejmosti. Chvilka u dobrého čaje, milá SMS zpráva partnerce, loudavá procházka ztichlou večerní pláží,“ vylíčil recept na vzkříšení v týdeníku Bunte.

Německý skokan na lyžích Sven Hannawald (36) měl před sebou vyhlídky na další skvělé úspěchy na olympijských hrách, mistrovství světa či na Turné čtyř můstků, když v roce 2004 ukončil předčasně a nečekaně kariéru. Zdůvodnil to chronickým vyčerpáním.

Jackson by žil?

Jason Shapiro (51) vede nevelkou a nenápadnou kliniku v kalifornské Pasadeně. Specializuje se na burnout syndrome. Seznam jeho klientů se takřka vyrovná encyklopedii Who is who. O konkrétních jménech odmítá hovořit. „Dvě věci se změnily. Zatímco ještě před pár lety převládali muži, dnes přibývá pacientek a snižuje se věk.

A to nejedna vyčerpaná celebrita by si ke mně našla cestu dříve, kdyby se nestyděla, že její okolí bude brát léčbu jako přiznání krachu,“ podotýká.

Foto: Profimedia.cz

Eminem

Shapiro vyhoření definuje jako stav zaviněný dlouhodobým působením stresu. „Za nejohroženější považuji lidi, kteří se živí příliš náročnou profesí. Nasazují si laťku až moc vysoko. Proto jim opakuji: ujasněte si žebříček hodnot a zacházejte se svým časem jako s největším pokladem. Hledejte spřízněné duše, před nimiž nemusíte nic předstírat,“ doporučuje Shapiro s tím, že kdyby se třeba Michael Jackson řídil těmito radami, zřejmě by ještě žil.

„Už nemohu dál“

Nejčerstvější případ vyhoření šokoval minulý měsíc Německo, kde se počet případů od roku 2004 zdevítinásobil. Vyšel najevo, když Ralf Rangnick (53), trenér bundesligového týmu Schalke 04, seděl na lavičce s pohledem upřeným do prázdna a rukama objímal kolena. Ani stopa po zápalu, který by se očekával při koučování jedenáctky v zápasu roku proti Bayernu Mnichov. Druhý den se Rangnick objevil v kabině mezi svými svěřenci. „Jsem na dně. Už nemohu dál a jako trenér už vám nemám co dát. Přeji vám co největší úspěchy,“ vysvětlil zděšeným fotbalistům.

Co je syndrom vyhoření

Termín se vynořil v roce 1974. Psycholog Herbert Freudenberger si všiml, že stále víc Američanů bere drogy ne jako výraz životního stylu, ale proto, aby zvládli každodenní zátěž.

Spolu s kolegyní Christinou Maslachovou zjistil příznaky u lidí vystavených tlaku v sociálně-emoční oblasti - lékařů, učitelů, právníků, politiků, zdravotních sester.

V USA je uznáván jako nemoc z povolán.

Postižení bývají apatičtí i zlostní, trpí nechutenstvím, nespavostí, neposlouchá je tělo, nemohou se hýbat, dlouhodobý stres a vypětí je spalují

Rangnick žil pro fotbal čtyřiadvacet hodin denně. „Je mimořádně precizní a starostlivý. Miloval fotbal, jako kdyby to byla jediná věc na světě. Chtěl mít všechno pod kontrolou - od každičkého tréninku až po autobus pro hráče. Nic pro něho nebylo bezvýznamné,“ vybavuje si Martin Kind (67), prezident klubu Hannover 96, který s ním spolupracoval v letech 2001 až 2004. „Mám pro jeho rozhodnutí plné pochopení,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Související články

Syndrom zlomeného srdce není radno podceňovat

Syndrom zlomeného srdce, odborně nazývaný tako‑tsubo kardiomyopatie (porucha srdečního svalu), jež vyvolává obvykle silný emoční či fyzický stres, vůbec poprvé...

Výběr článků

Načítám