Hlavní obsah

Muži a jejich módní trapasy

Novinky, Dana Sokolová

Čeští muži na módu a eleganci příliš nehledí. Dávno pryč je doba první republiky, kdy elegance byla naší předností. V současnosti jen s obdivem pohlížíme na Francouze či Italy, již mají cit pro detail i kombinaci. Podle stylisty Jakuba Lohniského, majitele obchodu Le Premier a stránek Muzivcesku.cz přitom stačí dodržovat velmi jednoduché základní principy elegantní módy, respektive vzhledu. A nemusí to být drahé.

Podívejte se, co všechno lze považovat za modní faux-pas mužůVideo: Novinky

 
Článek

Sestavili jsme pro vás nejčastější módní nešvary českých mužů, které lze vidět běžně na ulici či v prostředí úřadů, kanceláří, obchodu ...

Správné obutí 

Začněme netradičně odspodu. Boty dělají člověka. A to, co má většina českých mužů na nohách, je zoufalé. Ke společenským kalhotám nepatří sandály.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

"Apeluji na všechny, kterým není jedno, že vypadají jako veksláci z devadesátých let. Investujte do kvalitních bot. Vaše nohy a okolí to ocení. Bohužel kvalitní boty z telecí kůže (calf skin) s určitým, alespoň malým podílem ruční práce jsou malinko dražší, ale jakmile si jednou takové boty koupíte, nebudete chtít ty otřesné druhojakostní lepené boty vidět," říká Lohniský a dodává: "Pozor také na špinavé boty. To je vizitka každého z nás."

Na ulici nepatří ani dnes tolik oblíbené crocsy. Jsou to boty výhradně na volný čas, zahradu nebo terasu.

Umělohmotné náhražky do šatníku nepatří

Z pohledu oficiální nebo také business módy je u Čechů velký problém výběr košile. Stále se dnes najdou muži, kteří si koupí místo 100% bavlny umělohmotné náhražky a pak také košile s krátkým rukávem.

"Všímejte si zahraničních turistů. Uvidíte, že nosí košile s dlouhým rukávem a v případě, že jim je teplo, tak si ho jednoduše ohrnou. Je to elegantní a účel to splní," upozorňuje Lohniský.

Rukáv košile by měl vždy o cca 1 cm vykukovat z rukávu u saka. Délka rukávu u saka by měla být přesně k hranici zápěstí. Nikdy ne více. "Pokud vám v obchodě tvrdí, že si konec rukávu musíte chytit, tak jim neskočte na špek. Také se prosím vyhýbejme zeleným, oranžovým a nejrůznějším lososovým barvám. V jednoduchosti je síla. Bílé a modré košile z módy nikdy nevyjdou," radí stylista.

Kravata by měla být nejen správně dlouhá, ale i dobře uvázaná. Ideální délka kravaty je, když se špička kravaty dotýká spony pásku.

Standardem v současnosti jsou kravaty široké 8 - 8,5 cm. Širší než 9 cm lze považovat za zastaralé, nicméně jejich čas určitě opět přijde, proto je rozhodně nevyhazujte. Tzv. slim kravaty 6 -7 cm široké se nosí také, ale nesluší každému. "Obecně platí, že pokud jste větší, tak se k vám více hodí širší kravata, kterou vyžaduje i konzervativní společnost," dodává stylista.

Kravata by měla být hedvábná. "Jakmile si na etiketě přečtete 100% Polyester, utečte," varuje Lohniský.

Módní jsou také “mikrovlákna", levnější varianty hedvábných kravat, které však nikdy nedosáhnou jejich kvalit. "Kravata muži musí padnout nejen do oka, ale i do ruky. Hezky ji musíte promnout a zkusit, zda se nemačká," radí stylista.

Další módní chybou, kterou dělají čeští muži je nošení kraťasů do práce. "Je jedno, že jsou to velmi drahé kraťasy, když muž pracuje v kanceláři či je obchodník, kraťasy prostě musí zůstat ve skříni," doporučuje stylista.

Pozor na značkové oblečení za skutečně nesmyslné ceny. Pokud někde na internetu někdo nabízí kravatu se vzorem Burberry za 700 Kč, tak pokud není značně obnošená, jedná se o skutečný podvrh. Obvykle se jedná o náhražky z Číny. Které sice mohou být podobné, ale co se týče kvality nesrovnatelné.

Jak správně kombinovat

Kombinovat lze cokoli, záleží jen, jaký máte cit pro detail a samozřejmě  odvahu. Češi bohužel kombinaci různých stylů příliš neovládají.  A tak není výjimečné, že muž zkombinuje outdoorovou bundu se společenským oblekem či oblek se sportovními boty, nebo upřednostní nošení batohu místo elegantní pánské tašky.

Jak barevně sladit boty a kalhoty?

Přestože mnozí považují za základní pravidlo, že nikdy si nelze vzít hnědé boty k černému obleku nebo prostě černým kalhotám, existují výjimky. "Některé barevné tóny hnědé mohou být k černým kalhotám zajímavé. Tak jako středně šedý oblek může ladit s hnědými botami."

Nicméně, hnědá je nejlepší k béžové barvě, k hnědým kalhotám nebo k modré, a to ve všech svých odstínech včetně walnut (vlašský ořech) nebo tan (světle hnědá).

Jak kombinovat další barvy?
KalhotyBoty
Černéčerné, červené, tmavě modré, tmavě hnědé, burgundy (vínové), bílé
Tmavě modréčerné, červené, tmavě modré, hnědé, tan, burgundy
Hnědéčerné, hnědé, tan, burgundy
Šedéčerné, hnědé, burgundy, bílé
Světléhnědé, burgundy, tan, bílé, béžové

Čistota, upravenost a vůně nade vše 

V létě se potíme. A čeští muži se potí hodně. A taky pak skutečně nevoní. Přitom stačí používat ráno deodorant a jeden mít například v tašce pořád s sebou. "Pokud se potíte opravdu hodně, používejte pod tričko nebo košile bavlněné tričko. Opravdu stačí málo," radí Lohniský a dodává:

"Každá žena doma chce mít super chlapa, zkusme se tomuto ideálu přiblížit aspoň tím, že se budeme zajímat o to, jak vypadáme, jak voníme a jaké doplňky používáme."

Reklama

Související témata:

Související články

Bikiny nás vzrušují už 65 let

Parná vedra, přeplněná koupaliště, nápoje s deštníčkem a především sličné dívky v miniaturních dvojdílných plavkách. Bez tzv. bikin si dnešní plážový život ani...

Výběr článků

Načítám