Hlavní obsah

Pravá gentlemanská gesta, která jsou mnohým mužům cizí

Novinky, Bohumila Kunertová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vztahy mezi mužem a ženou jsou věčné téma. Ať už se jednalo o minulé století či současnost, hlavní cíl je stále podobný. Zaujmout osobu, která se vám líbí. Nějaký rozdíl by se ale přeci jen našel. Zdá se, že se v dnešní "moderní" době jaksi vytratilo pravé gentlemanství.

Foto: Profimedia.cz

Téměř 90 procent žen považuje otvírání dveří ze strany muže za vůbec nejdůležitější gesto.

Článek

Pokud patříte mezi milovníky starých českých filmů, možná se vám v roli "pravého gentlemana" vybaví nezapomenutelný Oldřich Nový nebo Raul Schránil. Vždy elegantně upravení pánové, kteří při namlouvání dámě nosili květiny, pomohli jí do kabátu, otevřeli dveře a podobně.

Pokud se podíváte na dnešní "seznamovací rituály", může se zdát, že ono gentlemanství je navždy ztraceno. U mnohých lidí při komunikaci či seznamování převládají sprosté výrazy, kterým se bohužel nevyhýbají ani mnohé slečny a dámy. Proč tomu tak ale je?

Odpověď může být velmi jednoduchá. Gentlemanství se jaksi nehodí do dnešní doby, kdy se stále více stírají rozdíly mezi muži a ženami, kde se slovíčka jako "rovnoprávnost a feminismus" skloňují stále více a hrubost a neochota vůči druhým je vlastní stále více lidem. Řada mužů, byť by i někdy chtěli, se raději oněch gest raději vyvaruje jen proto, aby náhodou nevypadli příliš "zženštile".

I když situace vypadá zle, stále ještě není vše ztraceno. Chce to trochu zapátrat, ale i v dnešní době se najdou "moderní" gentlemani, kteří vás jistě překvapí a potěší. Muži, kteří vám pomohou do kabátu, nezištně přidrží dveře při odchodu z restaurace, nabídnou rámě a podobně. Podívejte se s námi na situace, tak jak je uvedl server Askmen, které lze praktikovat i v dnešní "uspěchané přemodernizované" době.

Doprovoďte ženu domů

Velmi důležitou součástí gentlemanského chování je doprovázení dámy až domů, i za cenu, že si zajdete kus cesty. Bezpečnost vaší partnerky by měla být vždy prioritou. Toto gesto jistě ocení nejedna žena. Při loučení u domu vás navíc může čekat sladká odměna.

Nevhodná mluva 

Věc, která je v moderním velmi často přehlížena, a která je především při schůzce naprosto neakceptovatelná. Muž by měl být schopen komunikovat i bez užití nevhodných či vulgárních výrazů. Vyjadřuje to nejen jeho inteligenci, ale i vztah vůči sobě samému a svému okolí. Toto pravidlo by mohlo být případně rozšířeno o zákaz používání příliš dlouhých výrazů, kterým muž sám pořádně nerozumí. Místo toho, aby se před dámou ukázal, tak hrozí, že se ztrapní.

Foto: Profimedia.cz

Představte svůj doprovod

Gesto, které by rozhodně nemělo být nikomu cizí ani v dnešní době. Je slušností při příchodu do společnosti představit svůj doprovod, základem by mělo být sdělení jména a toho, o koho se jedná (přítelkyně, kolegyně z práce atd.). Nejen že je to slušné, nabídne to i možnost k budoucí konverzaci.

Uvolnění místa v tramvaji, autobuse

Pustit v autobuse sednout staršího člověka či těhotnou ženu by měl každý, a to bez ohledu na to, zda se jedná o muže či ženu. Pokud se ale zaměříme na schůzku muže a ženy, uvolněním místa v dopravním prostředku vyjadřuje muž stav, že pohodlí své partnerky upřednostňuje před svým vlastním.

Přidržení dveří 

Téměř 90 procent žen považuje toto gesto za vůbec nejdůležitější, které by měl muž dodržovat. Všeobecně řečeno by se dalo říci, že byste měli přidržet dveře komukoli, kdo je za vámi. Vyjadřujete tak respekt vůči ostatním. Soupeření o to, kdo bude první u dveří či uvnitř restaurace o vás opravdu moc dobrého nevypoví.

Nechat ženu usednout jako první

V dřívější době bylo považováno za vhodné a slušné pomoci usednout nejprve dámě. V dnešní době toto gesto není často vyžadováno, spíše už je označováno za příliš formální. Pokud i dnes chcete pomoci ženě s usednutím ke stolu, dělejte to každopádně nenuceně. Žádné honem honem, ať už sedíme.

Vypněte mobil 

Mobilní telefon je v dnešní době nepostradatelnou součástí života mnohých lidí. Neznamená to ale, že bychom se mu měli naprosto podřizovat. Pokud už jdete někam na schůzku, která není vyloženě pracovní, rozhodně je alespoň slušné ztlumit vyzvánění. Nikoho rozhodně neohromíte, pokud budete při schůzce stále odbíhat kvůli zvonícímu telefonu, nebo hůře, telefonovat přímo u stolu.

Přidržet ženě deštník

Další z maličkostí, která bývala kdysi možná samozřejmostí. "Pravý gentleman" byl prostě v pohotovosti za každého počasí, aby jeho vyvolená nikdy nepřišla k úhoně.

Foto: Profimedia.cz

Nabídněte dámě svůj kabát

Musíme si přiznat, že při strojení na schůzku či večírek dámy mnohem více než na praktičnost myslí na výsledný efekt svého outfitu. Může se tak stát, že žena se svými šaty sklidí obdiv, ale při návratu domů jí v nich bude zima. V takovém případě by muž neměl váhat a nabídnout ženě své sako, jako projev starostlivosti.

A co takhle moderní dámy? 

Abychom ale nemluvili je o vymírajících gentlemanech, podívejme se i na pravé dámy. Bohužel i mnohé moderní ženy se tomuto "idolu" stále více vzdalují. Čím se vůbec takové "dámy" vyznačovaly?

Za dámy se v dřívějších dobách označovaly ženy, jejichž chování vzbuzovalo u ostatních úctu, ovládaly bezchybně společenské chování a pravidla, rozhodně nemluvily vulgárně (což je v dnešní době jev stále častější právě i u žen). Dáma byla všeobecně shovívavá vůči nedostatkům či chybám ostatních a dokázala je tolerovat. Dámy chodily vždy vkusně oblečeny, a to za každé situace.

Pokud se podíváme na srovnání dřívějších dam a gentlemanů a dnešní doby, rozdíl je citelný. I tak se ale najdou mnozí, u kterých alespoň některá uvedená gesta pozorovat můžeme. A ti ostatní by se mohli alespoň něčemu přiučit. Vždyť na vzájemné úctě a ochotě není nic špatného ani v 21. století.

Anketa

Co si myslíte o gentlemanství?
Je to přežitek, do dnešní doby se nehodí
2,8 %
Něco by se dalo uplatnit i v dnešní době
7,2 %
Dnešní společnost je zkažená, nikdo už nedbá na slušné chování
16,3 %
Stále věřím, že se někde najde gentleman/dáma
73,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 18617 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám