Hlavní obsah

Houby jako delikatesy i léčivky

Právo, Petr Veselý

V restauracích je nabízejí jako delikatesy, v lékárnách jako prostředek podporující zdraví. Řeč je o exotických léčivých houbách.

Foto: Profimedia.cz

Pěstování exotických dřevokazných hub na speciálních farmách

Článek

Před dvaceti roky je znalo jen pár odborníků. Dnes objevuje jejich příznivé účinky na lidské zdraví čím dál více lidí. Jednou z takových hub je například šiitake, tedy houževnatec jedlý. Po hlívě ústřičné a žampiónech je to třetí nejčastěji pěstovaná a prodávaná houba. Zejména v Asii se stala nesmírně populární pro svoji lahodnou aromatickou chuť, připomínající mladé hříbky.

Součást tradiční čínské medicíny

V Číně ji pěstovali už před více než 2000 tisíci lety. Léčivé byliny, a s nimi i léčivé houby, byly základem tradiční čínské medicíny. Asijci šiitake přezdívají elixír života. Řada lidí u nás pěstuje tuto dřevokaznou houbu na zahrádkách, ve sklepích a na balkónech paneláků. Naočkovanou sadbu v dřevěných špalíčcích natlučou do otvorů v hranolech z tvrdého dřeva (dub, buk, habr). Když jí vytvoří dobré podmínky, nejde o nic příliš složitého.

Foto: Profimedia.cz

Šiitake není jen zdravá, labužníci ji považují také za delikatesu

Pokud chceme používat šiitake k léčebným účelům, můžeme jíst čerstvé houby, stejně jako si koupit kvalitní přípravek v lékárně. Obsahuje standardizovaný extrakt.

Na následky ozáření

Skutečně vědecky ji začali zkoumat hlavně Japonci v období po druhé světové válce. Důvod byl jednoduchý. Spoustu lidí z Hirošimy a Nagasaki trápily zdravotní potíže vyvolané ozářením po výbuchu atomových bomb. Jedním z mála prostředků, které pomáhaly mírnit následky na zdraví, byla právě šiitake.

Později se z nich začaly vyrábět různé preparáty, nebo dokonce léčebné přípravky. Používaly se, a někde používají dodnes, jako doplňková terapie při léčbě rakoviny. Tedy při ozařování a chemoterapii. Za velmi účinný se považuje třeba Lentinan, glukan izolovaný z šiitake. V Japonsku se používá k léčbě zhoubných nádorů.

Pomoc při AIDS

Podobně jako řada dalších exotických hub (lesklokorka lesklá, korálovec ježatý, hnojník obecný, hlíva ústřičná, ucho Jidášovo, penízovka sametonohá aj.) obsahuje řadu vitamínů, minerálů a důležité aminokyseliny. Ale také další látky. Na naše zdraví mají však největší vliv glukany, terpeny, steroly apod. Díky nim dokážou tyto houby nebo výtažky z nich:

  • necíleně povzbuzovat naše imunitní reakce
  • brzdit růst některých baktérií a virů
  • snižovat cholesterol a krevní tlak
  • přispívat k normalizaci krevních cukrů
Foto: Profimedia.cz

Dřevěné špalíčky se sadbou hub se zatlučou do dřeva

Lze je vyzkoušet jako i prevenci nebo doplněk léčby aftů, plísní a kvasinek. Dva japonské vědce, T. Suzukiho a T. Oshimaku, zajímal například vliv šiitake na cholesterol. Zjistili, že pravidelná konzumace samotné houby ho snižuje o mírných, ale příjemných 12 %. V koncentrované podobě standardizovaného extraktu může být efekt ještě výraznější.

Výtažek z šiitake se používá jako doplněk při léčbě AIDS a tak dál.

Císařův elixír mládí

Vedle šiitake a hlívy ústřičné začínají být populární další houby. Například korálovec ježatý. Tuto dřevokaznou houbu doporučují odborníci při potížích s žaludečními nebo dvanácterníkovými vředy a při gastritidách. Příznivě ovlivňuje trávení. Ale dokáže povzbudit třeba nervový systém. Také stimuluje imunitu.

Lesklokorku lesklou, reishi, užíval císař Shih-huang (259-210 př. n. l.), jeden ze stavitelů Čínské zdi, jako elixír mládí. Dnes se na ni díváme střízlivěji. Její extrakty doporučují specialisté na rostlinné preparáty na zmírnění hypertenze nebo na stabilizaci, případně snížení krevních cukrů. Také jako doplněk při léčbě kašle, astmatu a dušnosti nebo při léčení žloutenek a vůbec na podporu činnosti jater.

Pozitivně působí i u chorob, které provázejí dlouhodobé zánětlivé procesy. Podobně jako další léčivé houby povzbuzuje imunitu a má další příznivé účinky na náš organismus.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Kde zjistíme víc

Co použít při určitých zdravotních potížích, se dozvíte na www.lecivehouby.cz. Ale také ze zajímavé knihy Jedlé a léčivé houby od Ivana Jablonského a Václava Šaška. Zároveň v ní naleznete spoustu praktických rad, jak je pěstovat doma. Fundovaný článek o korálovci ježatém a dalších houbách najdete na www.houbar. cz.

Reklama

Související témata:

Související články

Největší houby dosahovaly osmi metrů

Nadšení houbaři chlubící se svými nálezy by možná chtěli žít před 350 až 420 milióny let. Právě tehdy podle nové studie dominovaly flóře houby dosahující...

Bramboračka, která překvapí

Bramborová polévka se vaří snad ve všech rodinách. Česká bramboračka je pověstná polévka, většinou hustá, až v ní "stojí lžíce" a velmi chutná. Často se do ní...

Výběr článků

Načítám