Hlavní obsah

Oblečení ve spreji už není sci-fi, navíc se dá prát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Nesnášíte balení věcí na služební cestu či dovolenou? Okouká se vám rychle nový model? Máme pro vás tip, který vyřeší oba problémy. Je jím oblečení ve spreji. Zní to jako sci-fi, ale nenechte se mýlit. Jde o nový vynález módního průmyslu, který by mohl najít využití i v medicíně.

Článek

Módní designér Manel Torres jako první vyvinul oblečení ve spreji, jež se dá nosit, prát a znovu obléci. Torres spojil síly s vědci z Imperial College v Londýně a společně vyvinuli sprej, který při styku s tělem produkuje bezešvou textilii. Informoval o tom server Guardian.

Vyrobit triko na těle modela trvá designérovi 15 minut. Sprej se skládá z krátkých vláken smíchaných s rozpouštědlem, díky čemuž se mohou nanášet sprejem nebo vysokotlakou pistolí. Vlákna jsou spojena s polymery, které je vážou dohromady a tvoří tak textilii. Textura látky může být různá, stačí vyměnit vlákna za vlnu, len či umělá vlákna. Co se týče vzoru, fantazii se meze nekladou, sprej lze vyrobit v jakékoliv barvě.

Využití ve zdravotnictví

Stříkání spreje, který při kontaktu s kůží okamžitě zasychá sice nebolí, ale zato dost studí. To by mohlo ohrozit jeho využití v podobě kalhot nebo spodního prádla.

"Velmi jsem se snažil udělat futuristický, bezešvý, rychlý a pohodlný materiál," řekl Torres, jehož objev zdaleka nemá jen využití v módě.

Designér se spojil s chemickým inženýrem Paulem Luckhamem a společně založili společnost Fabrican Ltd, která bude zkoumat využití technologie k vývoji obvazů či roušek ve spreji nebo hygienických ubrousků či čalounění nábytku ve spreji. Zvlášť ve zdravotnictví by mohl vynález pomoci ke sterilnějšímu ošetření bez bolesti, kterou způsobuje například tlak obvazu na ránu.

Torres představí svůj vynález na Science in Style fashion show v Londýně příští týden.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám