Hlavní obsah

Protančete s námi léto v rytmu irských tanců

Novinky, Andrea Zunová

V době prázdnin a dovolených se mnozí z nás rozhodnou udělat něco pro své tělo. Nabízí se mnoho lákadel a mezi nimi i různé druhy tance. Nejen ženy se určitě rády oddají kombinaci příjemné hudby a tance. Taneční studia nabízejí pro zájemce letní kurzy, či letní školy tance.

1.díl - Irský tanecVideo: Novinky

 
Článek

Jednou z nich je i Luas Dancing School Praha, kde lektorka Tereza Loužecká Bachová vyučuje irské tance. Do kurzu se podle ní může přihlásit každý, bez jakýchkoli obav. Důležitý je smysl pro rytmus a chuť to zkusit, říká lektorka. V jejích kurzech se lidé mohou tanci věnovat jen z pouhé radosti z pohybu, nebo si záměrně zvyšovat svou taneční kvalifikaci a účastnit se různých soutěží.

Foto: Profimedia.cz

Irské tance

Irský tanec u nás byl doposud znám především díky populární irské taneční skupině Lord of the Dance, která do Česka se svým představením jezdí již pravidelně. I oni mají zásluhu na tom, že u nás popularita irských tanců stoupá.

Nohy kmitají jak na drátkách

Když se člověk dívá na vystoupení irských tanečníků, může mít pocit, že to vlastně není nic těžkého. Vždyť vlastně jen tak hopsají do rytmu. Není tomu tak. Po technické stránce je irský tanec velmi náročný. I když se v podstatě horní polovina těla nehýbe, klade se důraz na práci nohou. Tančí se s rovnými zády a rukama pevně u těla. Nohy však kmitají v rychlém tempu, neboť i hudba, která tanec doprovází, je velmi rytmická a živá.

Foto: Profimedia.cz

tzv. měkké boty na irské tance

Na irský tanec se používají speciální boty. Buď měkké, v těch se nejčastěji začíná, a ti zkušenější už obouvají boty s tvrdou pryskyřicovou podrážkou.

Foto: Profimedia.cz

Taneční boty

Oblečení na tréninky je libovolné, hlavně pohodlné. Pro oficiální vystoupení pak kostýmy vycházejí z původních šatů, ve kterých se tančilo před dvěma sty lety. Většinou barevné, irskými vzory vyšívané šaty. Muži pak nosí nejvíce kalhoty a košile.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám